Natuurmonumenten ziet metropolitane fietsroute wél zitten

Terwijl er de afgelopen maanden bezwaar na bezwaar komt van Natuurgroep Ackerdijk Puur Natuur tegen een snelfietspad tussen Rotterdam Alexander en Delft, kijkt Natuurmonumenten juist positief naar dit plan. Natuurmonumenten, de eigenaar en beheerder van natuurgebied Ackerdijkse plassen zit juist te wachten op het door Ackerdijk Puur Natuur gehekelde fietsecoduct: “Wij zijn van mening dat een fietsbrug nodig is om de barrière A13 voor recreanten te slechten. Maar ook voor fauna vormt de A13 een barrière.”
Ackerdijkse plassen

Dat schrijft Natuurmonumenten in een brief aan de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), welke ook is doorgestuurd naar de gemeente Delft. In de brief geeft Natuurmonumenten aan dat er weldegelijk aandachtspunten zijn. Zo schrijft men: “In het huidige ontwerp is de ecopassage summier. Natuurmonumenten heeft in het verleden aangegeven dat een ‘bredere’ ecopassage nodig is om de barrièrewerking voor grotere zoogdieren te verkleinen zoals ree en das. Hier bleek echter geen budget voor. Het huidige ontwerp kan wel bijdragen aan het verkleinen van de barrièrewerking voor bijvoorbeeld soorten als bosmuis, veldmuis, bunzing, wezel, vos en haas.”

Dat Natuurmonumenten in het verleden heeft aangegeven dat de ecopassage eigenlijk breder moet, was tot op heden koren op de molen van Ackerdijk Puur Natuur. Natuurmonumenten neemt in deze brief nadrukkelijk afstand van deze groep: “In de brief aan de Gemeente Pijnacker-Nootdorp en Gemeente Delft namens de bewonersgroep Ackerdijk Puur Natuur (d.d. 23 oktober 2024) wordt meermaals de naam Natuurmonumenten genoemd. Hierbij benadrukken wij dat deze brief niet in afstemming met ons is verstuurd.”

Voorwaarden
Ook de bewering van Ackerdijk Puur Natuur dat het nieuwe stuk fietspad het natuurgebied zou doorkruisen wordt door Natuurmonumenten tegengesproken: “Wij denken dat het mogelijk is om het fietspad dusdanig vorm te geven dat het de natuurwaarden van de Ackerdijkse Plassen niet aantast. Wij hebben hierover sinds 2020 contact met onder andere de gemeente Pijnacker-Nootdorp en zullen, gezien de beschermde status van het gebied, scherp op de inpassing toezien.”

Dit houdt in dat Natuurmonumenten wel duidelijke voorwaarden stelt aan de aanleg van het fietspad. Zo mag verlichting geen nadelige gevolgen hebben voor de natuur. “Wanneer er verlichting geplaatst zou worden, zou het gebied minder geschikt worden voor bijvoorbeeld vleermuizen en broedende weidevogels, wat een aantasting van een wezenlijk kenmerk zou zijn,” schrijft de natuurbeheerder.

Kansen
Echter ziet deze ook kansen: “Wij pleiten ervoor om ook een eenvoudig wandelpad langs de Ackerdijkse Plassen te realiseren in de berm naast het fietspad, dat aansluit op het bestaande wandelnetwerk. De belevingswaarde voor de recreant kan hierdoor flink toenemen.” Ook denkt de eigenaar en beheerder van de Ackerdijkse plassen dat er nagedacht kan worden over het inzaaien van bloemrijke bermen. Dit zou ten goede komen van het plezier dat mensen beleven, die door dit gebied wandelen of fietsen.