Nederlanders schatten aandeel zonne-energie veel te hoog in blijkt uit onderzoek
Uit opinieonderzoek van Motivaction in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat Nederlanders de productie van zonne-energie als een te groot aandeel schatten van de landelijke energieproductie. Maar om deze valse beelden te voorkomen heeft CE Delft een oplossing bedacht.
Nederlanders schatten het aandeel zonne-energie in de landelijke energieproductie op 19 procent. Maar in werkelijkheid is dit slechts één procent. Volgens de onderzoekers van Motivaction komt dit doordat de Nederlandse bevolking een beperkt inzicht heeft in de energietransitie én wordt de waarde van de hoeveelheid duurzame energie overschat.
Hoogopgeleiden
Ook blijkt uit het opinieonderzoek dat 87 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om te investeren in duurzaamheid. Dit komt vooral omdat deze groep het belangrijk vindt om gebruik te maken van schone energiebronnen in plaats van vervuilende.
Een andere reden is het voordeel dat de burger er zelf door ervaart. Een voorbeeld hiervan is dat een goed geïsoleerd huis niet alleen warmer is, maar ook minder stookkosten oplevert. Een direct voordeel voor de individuele burger.
Gemeente Delft gaat bezuinigen om tekort van 7,7 miljoen euro sluitend te maken >
Ruim een derde van de ondervraagden uit het onderzoek van Motivaction maakt zich zorgen om klimaat en energie. De onderwerpen waar zij zich het meest zorgen over maken zijn extreem weer, zoals hittegolven, droogte en overstromingen (80 procent) en schade aan de natuur (69 procent).
Ook blijkt uit het onderzoek dat hoogopgeleide zich vaker zorgen maken over het klimaat en energie (45 procent) en laagopgeleiden zich het minste zorgen maken (29 procent). Ook in het politieke landschap is er een contrast te zien: Nederlanders die overwegen te stemmen op D66 (51%), GroenLinks (65%) en PvdD (58%) maken zich vaker zorgen om klimaat en energie.
Klimaatwijzer
Terwijl Nederlanders die overwegen te stemmen op 50PLUS (27%), FvD (23%), PVV (21%) zich het minste zorgen maken om klimaat en energie. Om mensen een realistischer beeld te geven van de energietransitie heeft CE Delft in opdracht van de NVDE, EBN, ABN AMRO en Stichting 2050 de Klimaatwijzer gemaakt.
Met de Klimaatwijzer kun je zelf je eigen klimaatbeleid op stellen om ervoor te zorgen dat Nederland haar klimaatdoelen haalt in 2030. ‘’De Klimaatwijzer is bedoeld om meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem. Wij hopen dat mensen hiermee een realistischer beeld krijgen van waar we staan – en van wat er nodig is om de CO2-uitstoot de komende tien jaar ingrijpend te verlagen’’, aldus Olof van der Gaag, directeur NVDE.
Verkiezingen
Voorlopig is de Klimaatwijzer vooral geschikt voor professionals in de energiesector, maar een latere versie is in de maak met het oog op het bredere publiek. Momenteel, wordt er volgens de NVDE nog te weinig gedaan om de doelen van het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal te behalen.
DA drogisterij aan de Van Foreestweg overhoop gehaald bij inbraak >
Van der Gaag: ''Juist in de aanloop naar de verkiezingen en de formatie, is het van belang dat mensen goed geïnformeerd meedenken over het klimaatbeleid van vandaag, om de doelen van morgen te halen. Wij hopen dat politieke partijen zich bewust zijn van hun “dekkingsplicht”: wie optie A afwijst, heeft een optie B nodig om hetzelfde doel te halen.''