Nepagenten in Delft: “Bel gewoon 112 als je het niet vertrouwt”

“Delft is een lange tijd gespaard gebleven, maar de afgelopen weken waren er 8 meldingen over nepagenten” zegt John Scheele van de Politie Delft in radioprogramma Delft Centraal bij Omroep Delft. “Zeven personen waren alert, maar één persoon is helaas wel opgelicht in Delft”.
Politie auto, ter illustratie

Maar hoe herken je zo’n nepagent? Volgens Scheele zijn ze zowel in uniform als in burgerkleding. “Ze willen naar binnen en melden zich vaak op een bepaalde manier, bijvoorbeeld door te zeggen dat er een inbraak in de buurt is gepleegd. Zodra ze binnen zijn, legitimeren ze zich kort. Vaak hebben ze dan geen goed legitimatiebewijs.” Echte politieagenten hebben altijd een portofoon en eventueel een vuurwapen bij zich. Hierop kan ook gelet worden, mocht er een nepagent langskomen.  

Misselijkmakend 
Scheele geeft een aantal tips, als je te maken krijgt met een nepagent: “Ten eerste moet je de tijd nemen om naar het legitimatiebewijs te kijken. Ten tweede mag je altijd de politie bellen en vragen of het echt om een politiemedewerker gaat. Bel daarvoor gewoon 112 als je het niet vertrouwt. Dat vinden wij helemaal geen probleem” Daarnaast moet je de deur dicht doen, want vaak laat diegene die de oplichting doet de deur open, zodat een ander de woning in kan gaan. Soms opereren ze ook alleen. “Ze vragen dan niet alleen om je bankpasje, maar ook om je pincode. Hierbij maken ze gebruiken van tijdsdruk. Ze nemen sieraden mee en zeggen dan joh mevrouw we nemen het mee naar het politiebureau, daar is het veilig. Een politieagent zou dit nooit of ten nimmer doen” zegt Scheele. 

De slachtoffers zijn vaak kwetsbare mensen tussen de 80 en 100 jaar. “Het is zo ontzettend laag om deze mensen op zo’n manier een loer te draaien. Onze collega’s worden misselijk van dit soort praktijken”.