Niet bloementelers maar expats betalen voor de ‘pechgeneratie’

Niet de Nederlandse kwekers van sierbloemen, maar expats (buitenlandse studenten en wetenschappers) gaan betalen voor het beperkt houden van de rente die de ‘pechgeneratie’ moet betalen op studieschulden van soms tienduizenden euro’s.
Beeld ter illustratie | Mikael Kristenson

Dat was donderdagavond 27 oktober in de Tweede Kamer de uitkomst van een nachtelijke stemming over deze kwestie.

Drie weken geleden wilde het opstappende kabinet nog dat de rente op geleend studiegeld vijfvoudig zou worden verhoogd, van 0,46 naar 2,56 procent. Maar dat is nu van de baan. Nog onduidelijk is overigens wat het rentepercentage dan wel wordt, en ook wanneer daarover meer zekerheid komt.

De recent voorgestelde verhoging naar 2,56 procent stuitte deze maand op fel verzet van de studenten die in de periode 2015-2022 geen beurs meer konden krijgen. Dat toelagestelsel werd in 2014 afgeschaft door VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Er kwam een leensysteem voor in de plaats. Inmiddels is de beursverlening weer terug, maar studenten uit die beursloze periode (nu ‘pechgeneratie’ genoemd) hebben soms tot vele tienduizenden euro’s moeten lenen om rond te komen.

Motie
Zij krijgen vermoedelijk daarvoor helemaal geen tegemoetkoming. Met de recent voorgestelde renteverhoging zouden ze juist nog veel duurder uit zijn. Na hun protesten daartegen in de afgelopen weken heeft de Tweede Kamer nu op de rem getrapt. Dat gebeurde op basis van een motie van Pieter Omtzigt, CU, GroenLLinks-PvdA en Volt. Die kreeg met ook steun van PVV, CDA, BBB, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie een meerderheid.

SP en D66 hadden de rente voor de pechgeneratie eerst helemaal op 0 procent willen zetten. Deze partijen hadden de financiering daarvoor willen halen uit verhoging van het belastingtarief op de kassenteelt van sierbloemen, van 9 naar 21 procent. Het duurder maken van een bos bloemen zou in een paar jaar 400 miljoen euro kunnen opleveren. Maar daar verzette de tuinbouwsector zich fel tegen, met succes.

Uitwerking
Het idee is nu dat een zo laag mogelijk studielening-tarief voor de pechgeneratie wordt betaald door expats, hoogopgeleide buitenlanders. Die genieten momenteel nog van een speciaal belastingvoordeel, dat dan op termijn wordt afgeschaft. Dit zou per jaar 200 miljoen euro kunnen opbrengen, aldus de motie.

Het uitwerken van dit plan is nu aan een nieuw kabinet, dat moet worden gevormd na de landelijke verkiezing op 22 november.