Nieuwe Kerk ontvangt Michelinster, en niet voor het eten

“Ik dacht eerst dat het een 1 april grap was”, vertelt Wouter van der Toorn van Oude & Nieuwe Kerk Delft over het moment dat hij hoorde dat de Nieuwe Kerk een Michelinster krijgt. Het bleek geen grap. De Delftse kerk komt echt met een ster in de Michelin reisgids.
Nyncke Graafland-van den Berg, directeur van Oude & Nieuwe Kerk Delft, met de Michelinsticker | Bron: Oude & Nieuwe Kerk Delft

Eind maart kreeg de Nieuwe Kerk een brief met het nieuws dat de toeristische trekpleister een ster krijgt. De Michelinsterren zijn voornamelijk bekend als kroon op het bestaan van chique eetgelegenheden. “Michelin reikt deze sterren niet alleen uit aan restaurants maar ook aan toeristische bezienswaardigheden”, wordt uitgelegd in de brief.  

Daarbij staat in de brief dat ‘sterrenlocaties’ in Frankrijk, België en Nederland sinds 2024 van hun beloning op de hoogte worden gesteld. En voor het jaar 2025 heeft de Nieuwe Kerk één ster. Dat houdt in dat de kerk volgens de reisgids van Michelin ‘een bezoek waard’ is.  

De brief waarin De Nieuwe Kerk wordt bericht over de ster | Bron: Oude & Nieuwe Kerk Delft

Logisch 
Of een toeristische trekpleister geschikt is voor een ster, of zelfs twee of drie sterren, hangt af van enkele criteria. De bekendheid van de locatie is van belang, maar ook de kwaliteit van het ontvangst en de ‘intrinsieke of historische waarde’ spelen mee. 

Dat de Nieuwe Kerk een ster krijgt, is niet meer dan logisch, vindt Van der Toorn. Hij wijst erop dat er meer dan 250 duizend bezoekers per jaar komen. “Als je naar Delft gaat, móét je ook naar de Nieuwe Kerk.” 

Andere locaties 
Naast dat de kerk, waar veel leden van het koninklijk huis hun laatste rustplaats vinden, een ster heeft gekregen, ontvangt Delft als stad twee sterren. Dat wil volgens de Michelin-reisgids zeggen dat een bezoek aan de Prinsenstad ‘een omweg waard’ is. Naast de Nieuwe Kerk hebben in Delft ook het Prinsenhof, de Oostpoort en de Oude Delft een ster ontvangen.