Nieuwe Kerk vernieuwt: ‘Hopen in het voorjaar van 2025 te beginnen’
“Niet voor niets duurde het bijna twaalf jaar om de plannen te maken,” zegt Nieuwe Kerk-directeur Nyncke Graafland-van den Berg. Uiteindelijk liggen er nu plannen voor een grote verbouwing van dit icoon van Delft. Voordat er verbouwd kan worden, moet er nog wel een vergunning van de gemeente komen. Graafland-Van den Berg zegt tegen Omroep Delft-presentator Frans van Rijnswou: “We hopen in het voorjaar van 2025 te beginnen.”
Op maandag 1 oktober was er een informatieavond over de plannen voor de vernieuwing van de kerk, die voor Delft én voor Nederland van groot belang is. “Zoveel mensen vinden iets, of moeten iets vinden van wat er met dit erfgoed gebeurt,” vertelt Graafland-Van den Berg. Zo verklaart zij dat het lang heeft geduurd voordat er plannen rond kwamen. Niet gek dan ook dat er best een aantal geïnteresseerden langskwamen bij de informatieavond: “Verschillende doelgroepen kwamen voorbij. Er waren mensen van historische vereniging Delfia Batavorum, maar ook andere Delftenaren die benieuwd zijn wat er gaat gebeuren.”
‘Inbreiding’
En er moet een hoop gebeuren in de Nieuwe Kerk. Vier nieuwe zalen, 14 toiletten, bergruimte, een goed uitgeruste keuken, een extra entree en een nieuwe dagkapel voor kleine bijeenkomsten; dat alles moet toegevoegd worden aan het eeuwenoude gebedshuis. Een uitbreiding is het volgens Graafland-Van den Berg niet. Zij noemt het ‘een inbreiding’. Hiermee wil zij zeggen dat dit alles erbij komt in het bestaande gebouw.
Hiervoor zijn verschillende oplossingen bedacht. De kerk-directeur legt uit: “Eén van de nieuwe ruimtes komt bovenop het winkeltje dat zich rechts van de ingang bevindt.” Ook spreekt zij over ruimtes die er al zijn, maar weinig gebruikt worden. Ze zegt dan ook dat een wenteltrap uit 1540 gerenoveerd gaat worden. Op deze manier moeten ruimtes die nu niet of nauwelijks benut worden, klaar gestoomd worden voor gebruik. Ook komt er een kapel waar vroeger al de Mariakapel zat. Verder komt er ook een nieuwe entree: “Aan de Oude Langedijk, waar nu al een soort schuurtje staat achter een hele oude boom, daar gaan wij als personeel al vaak naar binnen, hier moet dus een volwaardige entree komen".
Anderhalf jaar
Waarom is deze verbouwing nodig? Volgens Graafland-Van den Berg is de huidige indeling niet geschikt voor grote evenementen, maar ook niet voor kleinere gezelschappen. Ze legt uit: “Als we grote evenementen als concerten hebben, dan ontbreken voorzieningen zoals toiletten. Daar zijn er nu slechts twee van.” Daarentegen is er voor kleinere gezelschappen nu geen ruimte om zichzelf af te zonderen. De verbouwing moet daar dus verandering in brengen.
Het project moet in het voorjaar van 2025 beginnen. In drie fases wordt het aangepakt. Graafland-Van den Berg hoopt het vervolgens binnen anderhalf jaar af te kunnen ronden. Daarna moet de kerk weer als van ouds voelen: “Het ontwerp is erop gericht dat alles bij het oude lijkt.” Overigens moet de kerk zo veel mogelijk toegankelijk blijven tijdens de werkzaamheden: “Bij de preekstoel gebeurt niets. Daar kunnen mensen altijd samenkomen.”