Nieuwe opvanglocatie voor jonge asielzoekers in Delft

Er komt een nieuwe opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv) in Delft. Op verzoek van het COA, de voor asielopvang verantwoordelijke organisatie, heeft Delft een nieuwe locatie gezocht en gevonden. Aan de oostzijde van de Mekelweg, op het Sportpark Kruithuisweg komen voorzieningen voor 50 jonge vluchtelingen.
Asielzoekerscentrum aan Manderspark

Reden om deze nieuwe locatie te openen is onder meer dat de ‘indeling en de voorzieningen’ van de huidige opvanglocatie aan het Manderspark niet geschikt zouden zijn voor de opvang van de amv-groep. “Het COA vroeg de gemeente daarom naar mogelijkheden voor een zelfstandige opvanglocatie,” communiceert de gemeente via haar website. Deze nieuwe locatie wordt naar verwachting in de zomer van 2025 in gebruik genomen. 

Verbeterslag
“Met het vertrek van de jonge asielzoekers van de locatie aan het Manderspark,” meldt de gemeente, “komt daar ruimte vrij voor de benodigde verbeterslag en herinrichting. Binnenkort worden verschillende voorzieningen verbeterd. Zo wordt een deel van de woonunits vervangen en komen er inpandige sanitaire voorzieningen.”

Terwijl deze ‘vebeterslag’ wordt gemaakt, is er ruimte nodig op het Manderspark. “Het Manderspark is een noodopvanglocatie. De TU Delft heeft aan COA bevestigd dat het COA daar nog tot zeker 1 februari 2026 kan blijven. Met het vertrek van de amv groep van deze locatie kan de verbeterslag plaatsvinden. Dit is een complexe operatie, omdat een deel van de bewoners tijdens de herinrichting elders moet worden opgevangen,” laat de gemeente aan Omroep Delft weten. Daarbij geeft men aan: “Het COA werkt nog aan het plan voor de herinrichting en verbeterslag. Dit betreft een herinrichting van het gehele terrein en onder meer verbeteringen van de woonunits en inpandige sanitaire voorzieningen. De bedoeling is dat er in totaal weer ruimte komt voor 220 mensen.”

Spreidingswet
Met het toevoegen van de nieuwe locatie voldoet Delft volgens de gemeente aan de uit de spreidingswet voortkomende eisen. In reactie op Omroep Delft schrijft de gemeente: “Indien de huidige noodopvanglocaties tot 1 februari 2026 beschikbaar zijn en de een nieuwe locatie voor amv voor 1 juli 2025 beschikbaar is, voldoet de gemeente Delft aan de indicatieve opgave vanuit de Spreidingswet.” 

Een van de huidige opvanglocaties is het Campanile hotel, waar plek is voor 170 asielzoekers. Vooralsnog is deze tot het einde van dit jaar beschikbaar, maar de gemeente schrijft: “Het COA onderzoekt of er mogelijkheden zijn om ook na 2024 mensen in het hotel op te vangen. Over de uitkomsten van dat onderzoek gaat het COA met de gemeente in gesprek.

Nog meer locaties?
Er zit een kans in dat er nog meer opvanglocaties bijkomen. De gemeente schrijft op haar website: “De komende tijd onderzoekt Delft samen met het COA verdere mogelijkheden voor duurzame opvangplekken. Hierbij is de schaarse ruimte in een compacte stad als Delft onverminderd een uitdaging.” Tegen Omroep Delft zegt de gemeente hierover: “Het Delftse college wil een duurzame invulling geven aan de opgave van de asielopvang in plaats van met tijdelijke noodopvanglocaties.”