Nul nieuwe sociale huurwoningen in 1e helft 2024: ‘Past niet bij ambities’

Waar de Delftse wethouders vorig jaar jubelden over een recordaantal van 1250 nieuwe woningen, staan de zaken er nu anders voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in de eerste helft van 2024 197 nieuwbouwwoningen werden opgeleverd in Delft. Daarbij blijkt dat geen van deze nieuwe woningen onder de sociale huur valt. In reactie op vragen van Omroep Delft laat de gemeente weten: “We verwachten in de jaren 2024 tot en met 2026 te weinig opleveringen van nieuwbouwwoningen.”
Ter illustratie | flatwoningen in Delft

Nul procent van de nieuw gebouwde woningen in Delft is in de eerste helft van 2024 sociale huur. “Een percentage van 0% kan ontstaan in een korte meetperiode,”  pareert de gemeente. Het is echter niet zo dat er ‘toevallig’ geen enkele nieuwe sociale huurwoning is opgeleverd in de eerste zes maanden van dit jaar. Ook in de plannen voor de komende tijd komen er niet genoeg sociale huurwoningen bij: “19% van de huidige planvoorraad (concrete plannen voor nieuwe woningen, red.) betreft sociale huurwoningen. Dat is te weinig om structureel een woningvoorraad met ten minste 33% sociale huurwoningen te behouden.” Aldus licht de gemeente desgevraagd toe.

‘Genoeg plannen’
“Er zijn genoeg plannen voor nieuwe woningen,” meent de gemeente, “maar deze plannen bevatten nog onvoldoende aantallen betaalbare nieuwbouwwoningen.” Ambitie van de gemeente is om ervoor te zorgen dat minimaal één op de drie woningen in Delft een sociale huurwoning is. Daarbovenop moeten er ook veel studentenwoningen zijn, die ook in het goedkopere segment vallen. De gemeentelijke woordvoering meldt: Er is ook nog geen zicht op voldoende nieuwe studentenwoningen. Dat is de consequentie van eerder ingezet beleid.”

De gemeente noemt verschillende redenen voor het feit dat het bouwen van nieuwe woningen langzaam gaat: “Er zijn in Nederland en dus ook Delft veel belemmeringen om tot realisatie woningbouw te komen. Belangrijke belemmeringen zijn projecten die vanwege bezwaren voorliggen bij de Raad van State, haalbaarheid van businesscases, en schaarste aan personele middelen.”

‘Veel werk voor kleine aantallen’
Ook laat de gemeente weten dat er afspraken zijn met de wooncorporaties om te zorgen voor meer sociale huurwoningen: “De afspraken hebben als doel om tot versnelling van woningbouw (regulier + studentenwoningen) te komen om in 2030 in Delft een woningvoorraad van 60.000 woningen te hebben. En een woningvoorraad te hebben die niet onder 1/3 deel sociale huurwoningen uitkomt (buiten studentenwoningen).” Of dat gaat lukken moet echter nog blijken: “Onderkend wordt dat daartoe meer nieuwbouw van sociale huurwoningen dient plaats te vinden.”

De gemeente somt verschillende redenen op voor het feit dat het toevoegen van sociale huurwoningen stroef gaat. Eén ervan: “Veel projecten zijn gebaseerd op oud  beleid en zijn al te ver om te kunnen bijsturen.” Daarbij wordt gesteld dat financiering vanuit het rijk ontbreekt om plannen aan te passen om meer sociaal te bouwen. Ook meent de gemeente dat locaties voor nieuwbouw schaars zijn en dat het moeilijk is op een betaalbare manier sociaal te bouwen op de plekken die er zijn. Daarbij benoemt de gemeente mogelijkheden als het optoppen of splitsen van woningen. Hierover zegt men dat het op zijn best ‘op kleine schaal mogelijk wat soelaas kan bieden’ en op zijn slechtst ‘veel werk voor kleine aantallen’ betekent.