Nul nieuwe studentenwoningen: ‘Ernstige zorgen over het bouwtempo’
“De gemeente Delft heeft de ambitie om 3.500 studentenwoningen toe te voegen tot en met 2030”, schrijft studentenpartij STIP, “Hiervan zijn er dit jaar nul opgeleverd.” Door middel van schriftelijke vragen aan B&W uit STIP zorgen. Niet alleen ligt het bouwtempo volgens de partij te laag, de voorraad neemt volgens hen zelfs af: “Uit gesprekken met Virgiel en het Delfts Studenten Corps heeft STIP vernomen dat er circa vijftig particuliere studentenhuizen worden verkocht.”
Buiten particuliere huizen die worden verkocht, staat ook de woningvoorraad van studenten huurcorporatie DUWO volgens STIP onder druk: “De contracten voor de locaties Abtswoude Bloeit en Aan ‘t Verlaat zullen dit jaar ook eindigen. Samen gerekend zullen hierdoor circa 400 studenten op straat komen te staan.” Daarnaast moet DUWO de komende tijd een groot deel van de woningen in Delft renoveren: “Als gevolg van de renovaties, zullen er 400 studentenwoningen van DUWO uit de bestaande voorraad onttrokken worden. Zonder een toevoeging van nieuwe studentenwoningen, zal dit aantal zeker tot 800 woningen oplopen.”
Nieuwe wetgeving
“Uit een enquête van STIP, ORAS, WijWonen en SHS met 561 respondenten blijkt dat ongeveer een kwart van de respondenten hun huis dreigt te verliezen. Een van de redenen die hiervoor wordt opgegeven, is de ingang van de Wet Goed Verhuurderschap en de Wet Betaalbare Huur.” Zo staat in de brief met schriftelijke vragen. Hieruit lijkt naar voren te komen dat deze wetgeving die bedoeld is om de positie van huurders te verbeteren, onbedoeld ervoor zorgt dat huurders uit huis gezet worden. Dit impliceert dat sommige verhuurders niet aan de nieuwe wetgeving willen of kunnen voldoen en daarom ervoor kiezen niet meer te verhuren.
Dit is een zorgelijke ontwikkeling voor studentenpartij STIP. Zij zien dat zowel particuliere als corporatie woningen voor studenten verdwijnen. Ondertussen heeft de gemeente wel doelstellingen om tot en met 2030 vijfendertighonderd nieuwe studentenwoningen te realiseren. Concrete plannen zijn er echter slechts voor 2300 stuks. STIP wil daarom ook weten van B&W of de doelen nog wel haalbaar zijn én of de gemeente iets kan doen om de bestaande woningvoorraad te beschermen.