Olympische Spelen: TU Delft ontwikkelt hamburger die Olympisch goud dichterbij moet brengen


De TU Delft heeft verschillende sportinnovaties ontwikkeld om de Nederlandse sporters te helpen bij de Olympische Spelen. Van de snelst mogelijke baanfiets tot een speciale hamburger die helpt bij herstel.

Na een jaar vertraging is het eindelijk zover: op vrijdag 23 juli beginnen de Olympische Spelen. Dit jaar draagt ook de wetenschap zijn steentje bij aan de Spelen; de TU heeft verschillende sportinnovaties ontwikkeld die spelers moeten helpen bij hun sportprestaties.

Succesformule
Allereerst de 'wetenschappelijk snelste' baanfiets. “Door een uniek ontwerpproces is dit wetenschappelijk gezien de snelste fiets. De nieuwe fiets is de snelste weg in de jacht naar goud”, vertelt Arend Schwab, de fietsprofessor van de TU Delft.

Lees ook: Sportraad pleit voor meer geld om sport toegankelijker te maken voor iedereen >

De fiets van Schwab is 35 procent stijver, 15 procent lichter en 24 procent meer aerodynamisch. Dit betekent dat de fiets minder snel vervormd, beter bestuurbaar is en dat renners al hun vermogen kwijt kunnen.

De succesformule dankt Schwab aan het centraal stellen van de fietser: “De fiets is niet eerst gebouwd om er later een renner op te zetten, maar wij hebben eerst naar de renner gekeken en hebben vervolgens daaromheen een fiets gebouwd.”

Coolcaps
Het TU Delft platform schrijft dat de Olympische Spelen in Tokyo de heetste Spelen ooit worden. Maar daarvoor heeft de TU een oplossing bedacht: petten waarin koelelementen gestopt kunnen worden. Sporters kunnen deze petten dragen voor en na het leveren van hun prestatie zodat ze zoveel mogelijk het hoofd koel kunnen houden, letterlijk en figuurlijk.

De ‘coolcaps’ zijn onderdeel van het project Thermo Tokyo en zijn opgenomen in het officiële TeamNL kledingpakket. Naast de spelers dragen ook de coaches en begeleidende staf deze caps.

Supercomputer
Olympische zeilers krijgen in Tokyo hulp van een supercomputer ontwikkeld door de TU. De computer voorspelt iedere tien minuten van de race de windrichting, de windsnelheid en het type windpatroon. Hierdoor kunnen zeilers nog nauwkeuriger hun beslissingen nemen op het water.

In Tokyo zijn er verschillende topografische uitdagende factoren die invloed kunnen hebben op de koers van de zeilers – de vulkaan Fuji, Oshima Island en grote temperatuurswisselingen van het water – waardoor een supercomputer zoals die van de TU Delft extra belangrijk kan zijn.

Heb je dit al gelezen? Praat mee over de toekomst van de sport in Delft >

Ook Paralympiërs kunnen rekenen op een aantal technische innovaties van de TU. Samen met NOC*NSF heeft de TU een sensor ontwikkeld waarmee alle rolstoelbewegingen, zoals snelheid en wendbaarheid kunnen worden vastgelegd.

Sportkwark
De data wordt vervolgens in een app gebundeld zodat de atleten en trainers zelf hun prestaties tijdens trainingen meten en vergelijken met data over wedstrijdsituaties. Op deze manier kan de coach voor iedere individuele atleet een passend trainingsprogramma samenstellen.

Tenslotte heeft sportcentrum Papendal een speciale hamburger en een sportkwark ontwikkeld. De champignons in de hamburger zijn blootgesteld aan een bepaald type uv-licht, om het vitamine D-gehalte te verhogen wat helpt bij het herstel.

Ook interessant: Delftse Noa (16) is wereldkampioen freerunnen >

Ook krijgen de sporters een vetarme sportkwark die rijk is aan eiwitten en in de speciale voedingsapp kunnen de sporters bijhouden wat ze allemaal eten en drinken.