Omroep Delft ontvangt kwart miljoen om lokale journalistiek te versterken

Omroep Delft krijgt voor 2025 een kwart miljoen euro subsidie van het rijk voor het verder opbouwen van een professioneel, publiek medium dat dagelijks onafhankelijk gemaakt nieuws brengt. Dat is vandaag bekend gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Den Haag.

Gitta Fleuren: 'Lokaal nieuws op je Omroep Delft app'
 
Hoofdredacteur Gitta Fleuren is zeer verheugd over die ondersteuning. Dat is ook wethouder Frank van Vliet (GroenLinks, mediabeleid). “Wat een geweldig nieuws voor Omroep Delft. De toekenning van deze rijkssubsidie van 250.000 euro is een prachtige erkenning voor hard werken en toewijding. Lokale media spelen een cruciale rol in het informeren en samenbrengen van de stad. Deze bijdrage stelt de omroep in staat om dat werk voort te zetten en uit te breiden. Het is een geweldige kans om de verbinding met onze inwoners en de lokale betrokkenheid verder te versterken”, aldus de wethouder. Ook omroepvoorzitter Cees van Velzen is in zijn nopjes. “Dik en dik verdiend! Er is door de redactie, stagiaires, freelancers, veel vrijwilligers en een ‘kwartiermaker’ van de NLPO, de landelijke koepelorganisatie van publieke omroepen, met een geweldige inzet heel hard gewerkt om deze subsidie in de wacht te slepen. Ik ga nu gauw voor de wethouder een nieuw begrotingsplan opstellen voor 2025 om de redactie uit te breiden.” 

 

Piepkleine redactie 
Volgens de vorig jaar aangetreden hoofdredacteur heeft de lokale omroep op dit moment nog lang niet kunnen laten zien wat er mogelijk is. Fleuren: “Dit was een jaar van een bodem leggen, en roeien met de riemen die we hebben. Met nu nog een piepkleine, beginnende redactie, en een nogal eens haperend ict-systeem. Afgelopen weken verdwenen de nieuwste berichten op de app van Omroep Delft zelfs helemaal uit beeld. Dat is met stip het eerste wat we op orde willen hebben. Die app moet natuurlijk staan als een huis. Het is ons uithangbord. Als Delftenaar moet je s’ochtends je app kunnen openen en dan lezen wat er in je eigen stad, in je eigen buurt gebeurt.” 
 
Voorhof 
Fleuren: “Maar daarna kunnen we zo gauw mogelijk echt werk gaan maken van onze missie. Dat is om te beginnen het dagelijks en gratis bedienen van de inwoners van Delft met nieuwsberichten, leesverhalen en achtergrondartikelen, videoreportages en radiojournaal, onderzoeksverhalen ook. Over eigenlijk alles wat speelt in de stad. Cultuur, politiek, sport, huisvesting, bedrijfsleven, de TU en het studentenleven, noem maar op. We hebben daarbij ook een maatschappelijke insteek. Zo lanceren we voor Voorhof en Buitenhof, twee wijken waarover ook zorgen bestaan, een positief idee om jongeren een podium te geven bij het maken en opnemen van muziek. En het resultaat dan presenteren in een stadstheater, met hun trotse ouders erbij.” 
 
Uniek 
Daarnaast wil Omroep Delft gaan bijdragen aan ‘een beter functioneren van de lokale democratie in de stad’, zegt Fleuren. “En dat concept is uniek. Daarmee onderscheiden we ons straks echt van wat andere lokale publieke omroepen doen in Nederland.” 
Ze komt met een voorbeeld, de vernieuwing van het Prinsenhof museum. “Dat plan kwam veel Delftenaren destijds rauw op het dak vallen. Een grote protestbetoging op het Agathaplein was het gevolg. De eerst ontbrekende inspraak kwam er later toch, maar dit museumverhaal illustreert het belang van écht tijdig kunnen meepraten.” 

 

“Ons journalistiek concept houdt in dat we, behalve dus ons gewone dagelijkse nieuws en reportages, zo vroeg mogelijk ook de belangrijkste plannen willen publiceren van de overheden in ons werkgebied. Dat zijn de gemeente, het Hoogheemraadschap van Delfland en voor zover relevant voor Delft ook van de provincie Zuid-Holland. Dat doen we dan op een journalistiek onafhankelijke manier, los dus van de persberichten die deze overheden zelf publiceren. Wij gaan echt uitvlooien wat de plannen in detail zijn over bij voorbeeld huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, verkeer, parkeren, cultuur, sportaccommodaties, wijkverwarming, opvang asielzoekers, waterveiligheid en -kwaliteiten, enzovoort. We zullen die artikelen publiceren via een gratis app, website en social media. Maar we sturen ze meteen ook als nieuwsbrief door naar wijk- en belangenverenigingen. Zodat iedereen tijdig z’n zegje kan doen, vóórdat zo’n politiek plan al is beklonken zonder dat mogelijk betrokkenen Delftenaren het in de gaten hadden.” 
V.l.n.r: Omroep Delft medewerkers Antoinet Bouman, Frans van Rijnswou, Willem van den Berg en Joey Hut in radioprogramma Delft Centraal
 
‘Aanpak tegen onvrede’ 
Fleuren: “Die inzet op het politieke vlak zal misschien even wennen zijn. Maar dat vroege meedenken levert alleen maar een win-win situatie op. Voor de inwoners van Delft, maar ook voor ambtenaren en bestuurders van de gemeente en waterschap Delfland. Een overheidsplan wordt er immers alleen maar rijper van als betrokken bewoners mogen aangeven wat in hun ogen nog verbeterd kan worden, vóórdat het de officiële besluitvorming ingaat. Je voorkomt er hopelijk ook mee dat je achteraf tijdrovende protestprocedures krijgt. En heel belangrijk, zo doe je iets aan het volgens allerlei rapporten toegenomen wantrouwen over ‘de politiek’. Onze manier van werken tempert hopelijk die maatschappelijke onvrede.” 
 
Collega’s gezocht 
Deze specifieke journalistieke missie is ook vastgelegd in het Strategisch Beleidsplan voor de komende jaren, dat het bestuur van Omroep Delft afgelopen voorjaar vaststelde en naar wethouder Van Vliet en de raad stuurde. Tot nu toe was uitvoering ervan nog niet mogelijk, door gebrek aan mankracht, maar wordt dat wel dankzij de vandaag toegekende subsidie. Dat geld moet in 2025 namelijk volledig worden besteed aan personeelskosten voor een aantal nieuwe, professionele journalisten. De hoofdredacteur: “Maar er mag per 1 januari ook een parttime directeur mee worden aangesteld. Die moet onder meer voor de redactie gaan regelen dat de ict en de publicatie-kanalen van Omroep Delft probleemloos gaan werken.” 
 
Uitbreiding redactie 
Zelf popelt Fleuren om haar redactie nu al te gaan uitbreiden. “We hebben dit jaar met ons nog zo kleine cluppie toch al veel mooie nieuwsitems gemaakt. Primeurs geleverd, zoals over de vastzittende boorkop in het Delftse geothermie-project, het einde van Westerpop, de Schieweg die op de duur een groenstrook moet worden. We hebben ook mooie videoreportages gemaakt die duizenden malen zijn bekeken, zoals over de laatste stadsboer in Delft, de buizerd die meeuwen verjaagt, en over de vraag of in toeristische rondvaartboten ook iets wordt verteld over het slavernijverleden van Delft. Dat kunnen we straks veel en veel meer doen. Daarvoor zoeken we zo snel mogelijk nieuwe, professioneel ingestelde collega’s voor de redactie. Mensen met een vakmatige achtergrond en kennis van de stad die bij ons vaste verslaggever en reportagemaker willen worden. Professionele freelancer kan ook. Ik zou zeggen: meld je alvast aan via het mailadres op onze website.” 
 
 Vrijwilligers  
“We werken daarnaast nu al met tientallen enthousiaste vrijwilligers op verschillende posities. Zonder hen zou Omroep Delft niet bestaan. Er is genoeg te doen: editen van bij voorbeeld door de redactie gemaakte video-rapportages, of radioprogramma’s mogelijk maken. Wil je ook zo, of op een andere manier meedoen? En helpen bouwen aan een sterke omroep in je eigen stad? Heb je iets met video of podcasts, kennis van digitale zaken, sport? Of heb je andere ideeën, bij voorbeeld vanuit de wijken? Ook dan: laat het weten via het mailadres op de website van Omroep Delft.”