Omstreden vastgoeddeal leidt tot vragen aan college
De Delftse gemeenteraad is niet voldoende geïnformeerd over de rol van het stadsbestuur bij een vastgoeddeal tussen TU Delft en Royal HaskoningDHV. Er zouden toezeggingen ter waarde van ruim 1 miljoen euro zijn gedaan. Uit onderzoek van NRC blijkt dat burgemeester Marja van Bijsterveldt hier waarschijnlijk persoonlijk bij betrokken was.
In 2020 verkocht de TU Delft een gebouw aan de Mijnbouwstraat aan consultancybureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) tegen miljoenen euro’s verlies. Dit is een erg omstreden deal, aangezien deze achter de schermen tot stand kwam. Ook was er eerst een heel ander plan van de TU voor het gebouw, namelijk: een plek voor startups, een museum en technologische ontwikkeling. Nu wordt het omgebouwd tot kantoorpand.
Uit onderzoek van NRC blijkt dat ook het Delftse stadsbestuur betrokken was bij de deal. Voor het rond krijgen van de overname waren er fors meer parkeerplekken bij het gebouw nodig. Hiervoor bood burgemeester Van Bijsterveldt namens het bestuur ruim 1 miljoen euro aan. “Marja heeft dit telefonisch laten weten”, valt te lezen in het NRC-artikel.
Raad niet geïnformeerd
De gemeenteraad is hier volgens Lisette de Jongh Swemer van Hart voor Delft niet of nauwelijks over geïnformeerd, wat wel had gemoeten. Volgens De Jongh Swemer is het voor de gemeenteraad daarom niet duidelijk hoe de verschillende deals tot stand zijn gekomen, iets wat volgens haar wel moet. Zij stelt namens haar partij vragen aan het College van B&W.
Het stadsbestuur geeft aan dat dit niet geheel klopt. “De gemeente heeft aangegeven zich, binnen de wettelijke- en beleidskaders, en onder voorbehoud van benodigde goedkeuring van de raad, in te spannen voor een tegemoetkoming of pakket van maatregelen d.m.v. besparingen voor RHDHV.”, aldus een woordvoerder van de gemeente in een schriftelijke reactie. “Uiteindelijk was geen verdere besluitvorming in de gemeenteraad noodzakelijk vanwege de aard van de tegemoetkoming (deels privaat, deels binnen bevoegdheid van college).”
Rol burgemeester
Over de rol van burgemeester Bijsterveldt bij de deal worden ook vragen gesteld door Hart voor Delft. Tegen Omroep Delft deelt een woordvoerder hierover: “De komst van een groot bedrijf is van belang voor de gemeente en in dit soort situaties is het richting een dergelijk bedrijf van toegevoegde waarde dat de burgemeester betrokkenheid toont.”
NRC stelt in hun artikel dat de burgemeester zich met de transactie bemoeid heeft, volgens de woordvoering van de gemeente is dit niet waar. De gemeente is volgens hen niet direct betrokken bij vastgoedtransacties, maar ondersteund bij het uitzoeken van de juiste locaties.
Delft Science Center en Mineralogisch-Geologisch Museum
Toen TU Delft nog eigenaar was van het pand, werd deze verhuurd aan enkele partijen: Delft Science Center en het Mineralogisch-Geologisch Museum. Haskoning heeft het gehele pand nodig, dus moest er voor de oud-huurders een oplossing gevonden worden.
In NRC staat daarover: “Het Delft Science Centre werd in de zomer van 2021 gesloten. Nu organiseert het museum verjaardagsfeestjes, escaperooms en online activiteiten, terwijl het bouwt aan een nieuwe tentoonstelling in een afgelegen hoek van de universiteitscampus. Die zou vanaf 2025 weer beschikbaar komen. Het Mineralogisch-Geologisch Museum bestaat niet meer; pogingen een nieuwe locatie te vinden strandden.”