Onder Delft wordt kilometers diep geboord op zoek naar aardwarmte
Het boren naar aardwarmte in Delft gaat maandag echt beginnen. Er is een enorme machine geplaatst voor het maandenlange boorproces. Met de aardwarmte willen de TU Delft en enkele energiebedrijven ervoor zorgen dat de campus van de universiteit verwarmd kan worden met deze warmte. Ook wordt geprobeerd om twee grote wijken van Delft van de warmte te voorzien.
De werkzaamheden, die op het terrein van de TU Delft aan de Rotterdamseweg plaatsvinden, worden al jarenlang voorbereid. Een boortoren van 38 meter hoogte begint maandag eerst één kilometer recht naar beneden te boren en daarna 500 meter schuin. Uiteindelijk komen er twee gaten naar de aardwarmtebron gevuld met kilometers aan stalen leidingen. Daardoor kan het gebruikte water ook weer teruggebracht worden de grond in.
Boren naar aardwarmte is niet nieuw. Meerdere tuinders in het Westland maken er bijvoorbeeld ook gebruik van. Omdat er in Delft woningen in de buurt staan zijn er veel geluidsdempers aangebracht. Onderzoekers van de TU Delft zullen ook onderzoek gaan doen naar de de winning.
Barbara-beeldje
Omdat het technisch gezien om mijnbouw gaat zijn woensdag bij de huldiging van de kraan ook alle daarbij behorende rituelen uitgevoerd. Er is een Barbara-beeldje geplaatst en Glück Auf gezongen.
Als de leidingen er liggen en alles werkt kan er minimaal 30 jaar lang aardwarmte uit de bron gehaald worden, daarna is de bron mogelijk te veel afgekoeld. Er zijn veel bronnen in Delft waardoor het volgens een woordvoerder niet lastig zal zijn om vervolgens een nieuwe bron aan te slaan. Omdat het water na gebruik weer terug de grond in gaat is het risico op aardbevingen laag volgens de bedrijven. In bijvoorbeeld Groningen is die kans een stuk groter omdat aardgas de grond uit gaat en er een leemte ontstaat waardoor de grond inzakt.
Gaat nog een hele klus worden
Het gebruiken van de aardwarmte is nog een hele klus. Het verwarmen van de campus is nog niet zo ingewikkeld omdat TU Delft positief is, maar voor het verwarmen van de wijken Buitenhof en Voorhof in Delft is er een ingewikkeld besluitvormingsproces: 'Het zijn heel veel partijen die op hun eigen manier en op hun eigen tempo aan de gang zijn', zegt de woordvoerder. 'Dat heeft tijd, samenwerking en vertrouwen nodig.'
Naar verwachting is komend najaar duidelijk of de warmte geleverd gaat worden aan de wijken, al is dan nog onduidelijk wanneer dat daadwerkelijk zou gaan gebeuren. Daarvoor moet het warmtenet dat nu al in de stad wordt aangelegd af zijn en worden aangesloten op de aardwarmte. Begin 2025 verwachten de bedrijven de campus van de TU Delft te kunnen verwarmen, als de bovengrondse installatie is gebouwd.