Ondernemersvereniging lanceert meldpunt netcongestie
VNO-NCW West heeft een meldpunt netcongestie ingericht voor bedrijven die geen elektriciteit meer kunnen afnemen. VNO-NCW West is een netwerk van ondernemers in Zuid-Holland. Leveranciers als Tennet en Stedin zijn, landelijk en regionaal, hard bezig de problemen op te lossen.
Netcongestie is een groot probleem voor bedrijven. Op steeds meer plekken wordt het voor bedrijven moeilijker om elektriciteit af te nemen. In Zuid-Holland is op dit moment sprake van verstopping in het netwerk voor afname van elektriciteit. Bedrijven in grote delen van Zuid-Holland lopen het risico om nog zeker tien jaar op de wachtlijst te staan voor een (zwaardere) aansluiting op het elektriciteitsnet. Nieuwe bedrijven kunnen hierdoor niet worden aangesloten en bestaande bedrijven kunnen vaak niet verduurzamen. Dat zal, zo is de verwachting, de komende jaren zo blijven.
Meldpunt
Om te zorgen dat innovatieve bedrijven op het gebied van stroomvoorziening op het net worden aangesloten, wil VNO-NCW dat marktpartijen worden gefaciliteerd bij investeringen in nieuwe technieken voor energieopslag of gezamenlijke energiesystemen.
Deze innovatieve ondernemers wordt gevraagd zich te melden via een meldpunt, zodat ze hulp kunnen bieden en voorbeelden kunnen aandragen richting beleidsmakers.
Hoogspanning
Tennet is het bedrijf dat elektriciteit van A naar B vervoert, van de plaats waar het wordt opgewekt op land of zee, naar de plekken waar klanten het gebruiken. De door hen beheerde hoogspanningslijnen hebben spanningen tussen 110 en 380 kV. Je kunt deze lijnen vergelijken met de snelwegen. Ze vormen de basis van de stroomvoorziening in Nederland. Samen met regionale netbeheerders wordt er gewerkt om het elektriciteitsnet in Zuid-Holland klaar te maken voor de toekomst.
Beter benut
Tennet bouwt verspreid over de regio 11 nieuwe hoogspanningsstations en 14 bestaande stations worden vervangen of uitgebreid. Er worden nieuwe transformatoren en schakelstations geplaatst en veel nieuwe verbindingen aangelegd. Waar mogelijk worden de bestaande verbindingen beter benut met behulp van nieuwe kabels die meer stroom kunnen transporteren. Tot 2030 investeert Tennet zo’n 1,6 miljard in het Zuid-Hollandse hoogspanningsnet.
Elektrificatie
De problemen op het elektriciteitsnet hebben verschillende oorzaken. Zo heeft het stoppen met de gaswinning in ons land een flinke stijging in de vraag naar elektriciteit opgeleverd. Ook de oorlog in Oekraïne en het daaraan gekoppelde stoppen van gaslevering door Rusland speelt een belangrijke rol. Dat, samen met bijvoorbeeld de grotere vraag naar laadpalen en het succes van zonnepanelen, leidt nu tot een niet voorziene hogere vraag naar elektriciteit.
Wachtlijst
De problemen op het net hebben niet alleen consequenties voor nieuwe grootverbruikers, maar ook voor bestaande grote bedrijven. En dat levert sinds enige tijd wachtlijsten op. Als een bedrijf zoals bijvoorbeeld DSM een uitbreiding van hun aansluiting zou willen, dan zou die aanvraag op een wachtlijst kunnen belanden.
Sneller
Zowel Tennet als Stedin, de regionale aanbieder, constateren dat innovatie en uitbreiding daarom hard nodig zijn. Meer stroom met dezelfde spullen en onderzoeken waar innovatieve vernieuwing mogelijk is. Woordvoerder Tennet: ‘Grootste struikelblokken zijn ruimte en vergunningen. Zo’n 80% van ons land is landbouwgrond. Als daar woningen of infrastructuur zoals hoogspanningsmasten moeten komen dan kan het proces om daar daadwerkelijk aan de slag te kunnen nu zo’n tien jaar duren. De bouw duurt dan soms nog twee jaar, en moet Europees worden aanbesteed. Nog los van de mogelijkheid dat iemand bezwaar aantekent bij de Raad van State, dan kan er nog eens twee jaar bijkomen. Dat zal allemaal echt sneller moeten’.
Electriciteitshuisjes
Woordvoeder Stedin: ‘Door de grotere vraag in woonwijken worden zo hier en daar nu nieuwe elektriciteitshuisjes geplaatst. Zodat de beschikbare elektriciteit beter verdeeld kan worden. Ook proberen we door campagnes mensen bewust te maken dat je anders, beter en goedkoper met elektriciteit kunt omgaan. Zo zouden we in de toekomst graag ‘achter de meter’ het verbruik willen bekijken, zodat we vraag en aanbod nog beter op elkaar kunnen afstemmen’.
Delft
Netcongestie is momenteel vooral een probleem als het gaat om grootverbruik, stroomleveranciers praten dan over een stroomaansluiting van meer dan 3 x 80 Ampère. Voor het midden- en kleinbedrijf, en ook voor bewoners is dat momenteel niet aan de orde. In Delft is er momenteel geen wachtlijst, zowel voor groot- als voor kleingebruikers.