Opa Jacques en kleinzoon Stef bedenken: “Redder in Nood”
Het geeft alleenstaanden een veilig gevoel als je door een simpele druk op een knop iemand in je omgeving kunt laten weten dat je hulp nodig hebt. Delftenaar Jacques van den Berg woont sinds de dood van zijn vrouw alleen en sprak daarom met zijn kleinzoon Stef af dat hij twee keer per dag via WhatsApp een berichtje zou sturen om te laten weten dat het goed met hem ging.
In een uitzending van het programma Delft Centraal vertelde Van den Berg dat zijn kleinzoon daarvoor een alarm had ingesteld op zijn telefoon dat twee keer per dag afgaat. Als het alarm afgaat, reageert Van den Berg met een kort berichtje: ‘Goedemorgen, ik ben wakker’. “, Als ik het vergeet, krijg ik een berichtje van ze met de vraag: ‘Opa, ben je al wakker?’ Als ik dan nog niet reageert, bellen ze me. Dat systeem werkt prima”, aldus Van den Berg.
Er was nog niet zoiets
“Na enige tijd vroeg ik me af of hier een app voor gemaakt zou kunnen worden die door alleenstaande kan worden gebruikt. Ik dacht daarbij aan de noodknop die mijn moeder had toen ze in een verzorgingshuis woonde. Als zij hulp nodig had kon ze die indrukken. Ik heb toen eens een onderzoekje gedaan op internet om te zien of er een app bestond die hier in voorziet. Die bleek er niet te zijn”, vertelt Van den Berg.
Delfta-N maakt de app
Renilde, de dochter van Van den Berg werkt bij Delta-N een software bedrijf dat elk jaar een project doet ten behoeve van vrijwilligerswerk. “Ze hebben daar ooit een app gemaakt voor het Ronald McDonaldhuis”, weet Van den Berg. “Mijn dochter bracht het op haar werk ter sprake en zo is het balletje gaan rollen. De app gaat ‘Redder in Nood’ heten en wordt nu ontwikkeld”.
Het principe van het verkeerslicht
De app laat op momenten die je zelf instelt een alarm afgaan. Het werkt volgens het principe van een verkeerslicht. “Na het alarm druk je op de groene knop als het goed gaat en er geen hulp nodig is. Via de oranje knop krijgt een contactpersoon een berichte met de tekst” Bel me even als je tijd hebt”. Dat is voor gevallen dat er geen urgentie is. Als je op de rode knop druk, krijgt de contactpersoon of mantelzorger een noodsignaal: Help “, licht hij toe.
Jacques van den Berg heeft de bèta versie van de app al op zijn telefoon. “Maar zodra de app klaar is, gaan wij hem natuurlijk als eerste gebruiken”, zegt hij met overtuiging