Openbare viering van Chanoeka op Agathaplein

Een hoge 9-armige kandelaar ( chanoekia ) werd afgelopen maandag aangestoken tijdens een openbare viering van het Joodse Chanoeka feest. Rabbijn Hannah Nathans van de Delftse Joodse gemeente gaf eerst een korte toelichting op het feest en de betekenis ervan. Chanoeka is een inwijdingsfeest, dat ook bekend staat als ‘het feest van de lichtjes’.

 
Fatima Polat, lid van de alliantieraad Wij West, was naast de burgemeester ook een van de sprekers: ” U hoort het goed, mijn naam verschilt maar één letter met een Joodse naam. Dit is voor mij een unieke ervaring. Het is voor het eerst dat ik spreek bij een Chanoeka viering. Als geboren en getogen Delftenaar zeg ik: Sjalom en Salaam. Ik geloof sterk in de oproep om de boodschap van licht en goedheid te brengen naar anderen, op een plek en een moment waarop we elkaar met respect en inclusiviteit kunnen ontmoeten".  

 

Oorsprong 
De oorsprong van de viering van Chanoeka is volgens kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland de (her)inwijding van de tempel van Jeruzalem in het jaar 164 voor Christus. Na bezetting door de Grieken werd in de tempel de menora (kandelaar) weer rechtgezet en aangestoken. Maar er was maar één klein kruikje reine olie, net genoeg voor één dag. De menora werd aangestoken en de Tempel werd her-ingewijd. Het wonder is, volgens de overlevering, dat de menora iedere ochtend weer vol was, acht dagen lang, tot er nieuwe olie geperst en gezuiverd was. Vanaf dit moment wordt ieder jaar het Chanoekafeest gevierd. Oorspronkelijk alleen in huiselijke kring maar de laatste tijd zijn er ook openbare vieringen waarbij onder grote publieke belangstelling de lichtjes in de chanoekia plechtig worden ontstoken. Het is daarmee ook het feest van de vrijheid van godsdienst en tolerantie.