Opening Academisch Jaar 2024-2025 TU Delft

Maandag 2 september is de start van het academisch jaar 2024-2025 aan de TU Delft. De jaarlijkse opening, die plaatsvindt in de aula van de universiteit, staat dit jaar in het teken van ‘Engineering the Future’. Dit thema richt zich op de bouwstenen van een duurzame toekomst en belicht de rol van de universiteit in het vormgeven van maatschappelijke transities op gebieden zoals mobiliteit, voedselvoorziening, gezondheidszorg en energievoorziening.

De wereldwijde uitdagingen van deze eeuw vereisen een nieuwe aanpak in de manier waarop we omgaan met grondstoffen. Aan de TU Delft wordt gewerkt aan oplossingen die niet alleen de industrie kunnen transformeren, maar ook het gedrag van gebruikers beïnvloeden. Een voorbeeld dat tijdens de bijeenkomst wordt besproken, is het ontwerp van moderne smartphones. Het merendeel van het goud en lithium in deze apparaten belandt na enkele jaren op de afvalberg. Door de producten vanaf het begin duurzamer te ontwerpen, kan er worden gestreefd naar een toekomst zonder afval.

Sprekers zijn alumni en studenten

Een van de sprekers tijdens de opening is Michiel Langezaal, een alumnus van de TU Delft en CEO van FastNed. Zijn bedrijf bouwt een Europees netwerk van snellaadpunten voor elektrische voertuigen. Langezaal zal ingaan op de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met de transitie naar duurzame mobiliteit.
Daarnaast zal het Dream Team Epoch zijn visie delen. Deze groep studenten zet kunstmatige intelligentie in om bij te dragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Hun inzet laat zien hoe technologie een sleutelrol kan spelen in het bereiken van duurzame doelen.
Irek Roslon, oprichter van de startup SoundCell en eveneens een alumnus van de TU Delft, zal spreken over zijn innovaties op het gebied van gezondheidszorg. SoundCell ontwikkelt een screeningsinstrument waarmee artsen snel en nauwkeurig de juiste antibiotica voor patiënten kunnen kiezen, wat kan bijdragen aan de bestrijding van antibioticaresistentie.

De opening van het academisch jaar wordt opgeluisterd door muziek en dans. De bijeenkomst begint om 15.45 uur. Kijk voor meer informatie op www.tudelft.nl/opening-academic-year-2024-2025!

Aula Tu Delft - Foto Fred ten Hove