Opening Kraanwaterdag bij OBS De Schatkaart

‘Waarom is water drinken belangrijk?’ en ‘Hoe kan je kraanwater besparen?’ Dit soort vragen staan centraal tijdens de Kraanwaterdag. De Kraanwaterdag wordt door heel Nederland georganiseerd om kinderen beter ‘waterbewust’ te maken. Voor de regio waarin waterbedrijf Evides actief is, werd de dag geopend bij OBS De Schatkaart, door Evides-directeur Thomas Hendrikx en wethouder Joëlle Gooijer.
Opening Kraanwaterdag | Foto: Evides

In de ochtend gaven wethouder Joëlle Gooijer, Thomas Hendrikx van Evides en schoolleider Renate Kroesen samen met de leerlingen het startsein aan de Kraanwaterdag. Voor de opening hebben leerlingen van OBS De Schatkaart samen het ‘kraanwaterlied’ gezongen en speelden zij het ‘kraanwaterspel’. In samenwerking met JOGG Delft en de buurtsportcoaches was er een wedstrijd voor het lekkerste kraanwaterrecept, die gewonnen werd door groep 3. Ook vonden er sportieve activiteiten plaats. Dit alles onder toeziend oog van Evides mascotte Evi. De ochtend werd afgesloten met het geven van kraanwaterlessen door leerkrachten van de school. 

Waterbesparing
Waterbesparing is dit jaar een belangrijk thema. Het Rijk heeft als doel gesteld dat in 2035, als de basisschoolkinderen van nu zelf (jong)volwassenen zijn, het drinkwaterverbruik per persoon wordt teruggebracht naar 100 liter per dag. Nu is dat gemiddeld nog zo’n 130 liter. Opvallend hierbij is dat kinderen volgens het CBS gemiddeld langer douchen dan volwassenen: 7,8 minuten per dag.

Van het water dat per dag wordt gebruikt, is ruim 40% voor douchen en zo’n 30% voor toiletgebruik. Slechts 18% van het dagelijkse drinkwaterverbruik wordt gebruikt voor consumptie of het bereiden van eten. Iets korter douchen en de kleine knop gebruiken voor de kleine boodschap heeft dus grote impact op het drinkwaterverbruik per persoon per dag.