Oproep aan Delftenaren: gooi geen (oliebollen) vet in het riool

Na de kerstdagen en het vele lekkere eten, maken we al snel weer ruimte in ons buik voor de traditionele oliebollen. Naast dat je deze kunt kopen bij de Delftse oliebollenkramen, is zelf bakken natuurlijk ook altijd weer een leuke uitdaging. In deze tijden van thuiszitten is het misschien nog wel een veel populairdere bezigheid. Maar wat doe je met het vet? Een adviseur riolering en water van de gemeente roept op: ‘Spoel het alsjeblieft niet door!’

Jaarlijks gebruiken wij in Nederland zo’n 24 miljoen kilo frituurvet. Naast dat het een verspilling is om vet weg te spoelen (van die 24 miljoen kan 18 miljoen liter biobrandstof gemaakt worden) is het erg schadelijk voor de riolering en waterzuivering. Het riool is daar zeker niet voor gemaakt. ‘’Het vet koekt aan in laagjes, waardoor het riool kan dichtslibben,’’ legt de adviseur, Okke van der Linden uit. En dat kan vervelende -en vooral gore- gevolgen hebben voor je huis.

Van der Linden geeft aan dat het mis kan gaan in het gemeentelijk riool, maar ook in je eigen deel van de riolering. En in dat geval ben je veel geld kwijt. Maar wat er gebeurt als meerdere mensen hun vet gaan afvoeren in het riool is nog veel minder fraai. Een hele straat of buurt kan last krijgen. Van der Linden: ‘’Helemaal als het ook nog eens hard gaat regenen, waardoor het vuile rioolwater een andere uitweg zoekt – de woning in…’’

Hoge kosten

Als de Delftenaren het zover laten komen, zullen er ook op de lange termijn hogere kosten komen. Het vet moet worden weggefreesd, wat de kwaliteit van de riolering aantast. ‘’En het brengt ook voor de waterzuivering extra kosten met zich mee, in de vorm van meer schoonmaakacties. Al met al lopen de kosten voor het rioolonderhoud en de waterzuivering op – kosten die we uiteindelijk allemaal zelf zullen moeten betalen”, aldus van der Linden.

Inleveren

Wat kun je dan wél doen met het gebruikte vet? Van der Linden: “Er zijn meerdere alternatieven. Doe het in elk geval terug in de verpakking. Dit vet kun je daarna op verschillende plekken afleveren: in de gele containers die je bij steeds meer supermarkten vindt. Of bij de kinderboerderijen in Tanthof of de Delftse Hout of bij je sportvereniging – steeds meer sportverenigingen zamelen het in. En je kunt het ook aanbieden bij het Afvaloverlaadstation van Avalex aan de Voltaweg 11. Zo kunnen we met elkaar een verschil maken. In plaats van 150.000 kilo frituurvet weggooien, kunnen we ruim 110.000 liter biobrandstof maken.”

Meer weten over wat wel en niet in het riool mag? Kijk op de speciale website