Oproep: onderzoek naar weerbaarheid van Delftenaren tegen cybercrime

In samenwerking met de Haagse Hogeschool doet de gemeente Delft onderzoek naar de weerbaarheid van Delftenaren tegen computercriminaliteit. Daarom vraagt de gemeente of je een enquête wil invullen.

Terwijl de traditionele criminaliteit daalt, stijgt juist de cybercrime. Tussen 2019 en 2020 steeg cybercrime met 169 procent, meldt de landelijke politie. Online fraude steeg in die periode ook met maar liefst 57 procent. Hierbij ging het vooral om zogeheten ‘’vriend-in-nood-fraude’’ volgens de Politie.

Aangiften

‘Vriend-in-nood-fraude’ houdt in dat een crimineel zich via een app voordoet als een goede vriend of een familielid die in nood is en geld nodig heeft. Op deze manier stelen criminelen soms enorme bedragen, zo raakte een vrouw uit Amsterdam 41.000 euro kwijt door WhatsAppfraude.

Gemeente Delft verlengt ‘coronasubsidie’ en komt er een buitenzwembad aan de Schie? >

Sinds eind april is het mogelijk om online aangifte te doen van cybercrime. Daar werd toen ook meteen veel gebruik van gemaakt: in mei en juni vorig jaar werden er in totaal ruim 6000 aangiftes gedaan, zo meldt de Politie. Dat komt neer op bijna 100 van dit soort aangiften per dag in die twee maanden.

Hulp

Cybercrime, ook wel cybercriminaliteit of digitale criminaliteit genoemd, zijn misdaden die worden gepleegd mét ICT en gericht zijn óp ICT. De strafbare feiten worden dus gepleegd via een computer, smartphone, smartwatch of tablet. Voorbeelden van dit soort criminaliteit is dus WhatsAppfraude, maar ook hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en malware.

Om deze vorm van criminaliteit de kop in te drukken wil de gemeente graag horen wat zij kunnen doen om Delftenaren bewuster te maken van de risico’s van cybercrime. Daarnaast willen ze de Delftenaren ook weerbaarder maken tegen deze vorm van criminaliteit.

Inbreker steelt likeur en moet stomdronken worden opgehaald door agenten >

Maar omdat te doen vragen ze jou om hulp. Samen met de Haagse Hogeschool heeft de gemeente een online enquête opgesteld die ongeveer vijftien minuten kost om in te vullen. De gemeente hoopt op zoveel mogelijk participanten.