Paardenman Toon Paap is verkeerssituatie in binnenstad zat
Een loods buiten Delft waar iedereen zijn online bestelde spullen kan ophalen. Na 11 uur niet meer met vrachtwagens leveren en regels voor fatbikes. Deze suggesties doet Toon Paap, de opvallende Delftenaar die met paarden en koets toeristen door Delft rijdt. Hij is de verkeerssituatie in de binnenstad meer dan zat. Omroep Delft mocht mee op de bok om het te filmen.
“Als iedereen bestelt via het net, dan wordt dat allemaal thuis afgeleverd de volgende ochtend. Maar dat zijn afleveradressen. En als ze er niet zijn, dan moeten ze doorrijden of ze geven het bij de buren. Maar dat stagneert het hele verkeer. Want het gebeurt wel eens, dat je 12 of 14 busjes enkel al op de Voorstraat hebt”
Toon Paap heeft zijn microfoon nog niet vastzitten of hij begint al te vertellen. De vlechten in zijn baard moeten nog even opzij. En dan gaan we. Toon hoeft maar met een half oog op de paarden te letten. Geroutineerd en rustig leidt hij het span. Als hij zachtjes ‘vort’ zegt, gaan we voort.
Loods
“Dat is natuurlijk een goeie, als je een loods hebt ergens buiten Delft waar alles wat online besteld wordt, dat je dat daar af kan halen. Dat scheelt heel veel beweging in de stad. En ergernissen voor heel veel mensen.”
Onderweg zwaait bijna elke Delftenaar , Ha Toon! Hij zwaait terug en gaat verder; “Als de Albert Heijn gecontroleerder gaat leveren, kijk ik begrijp dat je zo vaak toelevering moet hebben maar doe dat met kleinere wagens en hou er rekening mee dat je daar langs de waterkant kan parkeren en dat je daar de fietsenstallingen weghaalt, dat de mensen door kunnen gaan want ik heb foto's dat er gewoon 30, 40 auto's achter de wagen staan. Het is bijvoorbeeld op de Brabantse Turfmarkt , waar ze 3 keer anderhalf uur staan. Op de Choorstraat: drie keer minimaal een uur. En ze hebben schijt aan alles hé, maar er gaat niks meer door. Iedereen klaagt erover.
Yo
“Yo ho maar”. We stoppen opeens bij een overstekende vrouw. Een bekende. “Hoe is het nou”, vraagt Toon. Ze knopen een praatje aan. We wachten tot hij zijn paarden weer zachtjes een teken geeft.
“Dan ook die fat bikes. Iedereen rijdt tegen het verkeer, niemand wordt bestraft. Dus het is gewoon een paradijs voor die mensen. Maar iedereen loopt zich der eigen op te vreten.” We stoppen. Een paar busjes blokkeren de smalle gracht. “Kijk als je dat nou ziet. Daar staan bussen, hier staan bussen. Hier: komt er weer eentje”.
Op de vraag of het de afgelopen jaren drukker is geworden in de binnenstad, zegt Toon: “kijk het heeft voor mij geen nut om voor 12 uur de stad in te gaan. Dus ik rij 4 à 5 uur per dag want ik hou ook rekening met de warmte. En het is niet zomaar als ik aan kom rijden dat de mensen klaarstaan. Ik sta wel eens 2 uur te wachten, voordat het gaat lopen. En dan ineens komt het los. Als het eerste schaap over de dam is, dan volgt de rest. Ik heb geen 1 ontevreden klant gehad en dat vind ik fijn, weet je wel. Ik doe het eigenlijk niet voor de centen maar voor de mooie momenten. Daar geniet ik van. Kijk daar komt er weer zo eentje. (Wijst naar een bestelbusje) Dat gaat de hele dag door. Hij zucht: “Het aantal laden- en losmomenten en busjes is ongelooflijk toegenomen. Zo ontzettend veel.
Kader
Stapvoets gaat de koets over de Oude Delft. “Het is gewoon belangrijk dat er een kader komt. Je moet de gemeenteraad meekrijgen en doorpakken om de straat schoon te maken. Ik heb nu voorgesteld dat ik aan 10, 12 bestuurders, dat ik ze Delft laat zien. Om je stad te leren kennen moet je het zien.
Als je iedereen een sticker geeft en zegt als gemeente: we eisen van u dat iedereen minimaal om 11 uur uit de stad is. Kijk, dan hou je een veel schonere straat. Hier lopen toeristen en als je dan de hele straat vol hebt met busjes, terwijl je om 5 uur of 6 uur kan gaan leveren, dan krijg je een heel ander systeem. Het gaat nu de hele dag door. Ook om half 3 ‘s middags, om kwart over 5 en ook op zondag. Zorg gewoon dat het controleerbaar is, na een bepaalde tijd niet meer of met kleinere elektrische wagentjes. Maar niet meer met die grote knuppels door de stad rijden. Op de bloemenveiling beginnen ze toch ook om 5 u? Je moet beseffen dat je in een historisch heel belangrijke stad zit. Op wereldniveau. Delft is een ongelooflijk mooie stad.