Plannen om schoolomgeving veiliger te maken

Vandaag hebben de gemeente Delft, zeven Delftse basisscholen en politie de samenwerkingsovereenkomst 'Veilige schoolomgeving' ondertekend. Hierin staan gezamenlijke acties, afspraken en maatregelen om de verkeersveiligheid rond de scholen te verbeteren. En om lopen en fietsen naar school aantrekkelijker te maken.

Samenwerkingsovereenkomst veilige schoolomgeving ondertekend | Bron: gemeente Delft
 
De maatregelen omvatten onder meer aanpassingen aan de infrastructuur rondom de scholen en belangrijke kruispunten in de buurt. Daarnaast worden er handhavingsmaatregelen getroffen, verkeersacties voor de kinderen georganiseerd en worden educatieve programma's opgezet voor kinderen en hun ouders.

 

Knelpunten
Onder begeleiding van adviesbureau Hart voor Verkeer hebben leraren, ouders en kinderen gezamenlijk knelpunten in de omgeving van de scholen geïdentificeerd. Dionne van der Helm-Wilmer, directeur Bernadette Mariaschool: “Veel van onze leerlingen komen lopend of op de fiets naar school. Wij vinden het belangrijk dat dit ook veilig kan. Bij het in kaart brengen van knelpunten en mogelijke oplossingen, heeft echt iedereen zijn steentje kunnen bijdragen: leerkrachten, leerlingen en hun ouders, de gemeente en de politie. En gingen we van een gezamenlijk probleem naar een gedeelde oplossing”.  

 

Belangrijke voorstellen waren onder andere het verlagen van de maximumsnelheid rond de school naar 15 km/u, het plaatsen van stoplichten bij zebrapaden en het beperken van zwaar verkeer in de buurt van de scholen. De leerlingen benadrukten ook het belang van gedragsverandering van weggebruikers, omdat verkeersregels vaak niet worden nageleefd.

 

Samenwerken
Wethouder Martina Huijsmans van Mobiliteit: “Het is mooi te zien hoe scholen, kinderen, ouders, politie en gemeente op deze manier samenwerken in het veiliger maken van de schoolomgeving. En in het bijzonder hoe enthousiast en serieus de kinderen hun taak hierin hebben vervuld. Hun kennis en ideeën zijn heel waardevol, zij lopen en fietsen immers dagelijks naar school. We willen allemaal dat kinderen veilig naar school kunnen lopen en fietsen. Het verbeteren van de veiligheid rondom de scholen is een gedeelde verantwoordelijkheid”.

 

Met de ondertekening van deze overeenkomst gaan de gemeente en de basisscholen Widar, Bernadette Mariaschool, Eglantier, Cornelius Musiusschool, De Waterhof, Het Mozaïek en de Gabriëlschool een verbintenis aan voor de uitvoering van de maatregelen. Deze projecten worden binnen vijf jaar gerealis