Politie beëindigt bezetting TU Delft

60 studenten en werknemers van de End Fossil: Occupy! Delft beweging zijn gisterenavond door de politie uit het Pulse gebouw van de TU Delft gezet. De actievoerders hadden een aula bezet en weigerden de bezetting te beëindigen omdat geen van hun eisen door het College van Bestuur (CvB) van de TU is ingewilligd.

Die eisen waren dat de universiteit haar banden met de fossiele industrie verbreekt: geen nieuwe projecten meer, geen fossiele bedrijven op de carrière dagen en steun voor de oproep om te stoppen met fossiele subsidies. 

Geen vertrouwen

De bezetting volgde na meerdere gesprekken met zowel het CvB als de bredere academische gemeenschap. Op een door de universiteit georganiseerde discussie bleek dat een ruime meerderheid (zo'n 90%) van de aanwezige studenten en stafleden tegen samenwerking is met mensenrechten schendende bedrijven. "Hoewel er nog steeds professoren vóór samenwerking met de fossiele industrie zijn, hebben veel studenten en staf geen vertrouwen meer in bedrijven zoals Shell die nog steeds meer uitgeeft aan marketing dan hernieuwbare energie", zegt Tom Twist, een van de organisatoren van de Occupy actie.  

“Toch wil Rob Mudde, vice-rector van TU Delft, wéér een gesprek: de CvB stelt voor om een moreel beraad te organiseren zodat onderzoekers en studenten kunnen bespreken wanneer samenwerking met fossiele bedrijven mag”. Alex, een andere organisator, is teleurgesteld: "Het CvB vertraagt opnieuw en kiest voor de fossiele industrie. Op z'n minst kunnen ze, net zoals de Universiteit van Amsterdam, tijdelijk hun samenwerking met fossiele bedrijven stilzetten in afwachting van een moraal beraad."  

Vreedzaam protest 
 De studenten hadden een gevarieerd programma georganiseerd om hun eisen kracht bij te zetten.  
Tom Twigt: “We maakten met de bezetting vreedzaam gebruik van ons demonstratierecht. Toch koos het bestuur van de TU Delft ervoor om de politie te bellen om de actievoerders uit het gebouw te zetten. 32 studenten werden via de achteringang van het Pulse gebouw naar buiten gewerkt".  

Wereldwijde campagne 
De bezettingen maken deel uit van een internationale campagne onder de noemer End Fossil: Occupy! Het is opgezet als vervolg op de massale jongerenklimaatstakingen van 2019. In Nederland hebben organisaties als University Rebellion, Scientist Rebellion en lokale krakers- en studentengroepen zich inmiddels aangesloten bij de campagne. De VU maakte in april bekend als tweede universiteit in de wereld, na Princeton University, de banden te breken met fossiel. De bezetting van de TU Delft is de derde in een serie van zeven bezettingen op onderwijsinstellingen in Nederland. Wereldwijd zijn deze maand al 55 bezettingen georganiseerd tegen fossiel. 

Aanstaande woensdag, 17 mei, is Tom Twigt en een lid van het College van Bestuur te gast bij Omroep Delft in het radioprogramma Delft Centraal. 


Fotograaf: Tom Twigt