Politie Delft nam afgelopen weken fatbikes in beslag

De Delftse politie controleerde afgelopen weken extra op fatbikes. Deze zwarte, elektrische fietsen met dikke banden kunnen hoge snelheden halen als ze zijn opgevoerd. Opvoeren mag echter niet; er staat een boete op van 290 euro. Daarnaast mag de fatbike in beslag worden genomen als er na een eerdere boete nogmaals de fout in wordt gegaan. Resultaat van de extra controles is, volgens de gemeente Delft, dat ‘een aantal opgevoerde fatbikes’ in beslag is genomen.

Politiebureau Delft, ter illustratie
De fatbike is met name populair onder jongeren. De gemeente schrijft: “Met een paar simpele aanpassingen kunnen fatbikes snelheden tot 45 kilometer per uur bereiken, terwijl maximaal 25 kilometer is toegestaan. Er vinden steeds meer ongelukken plaats met fatbikes, vooral onder jongere fietsers vanaf 10 jaar. Bij ongelukken zijn de verwondingen vaak groot, onder meer omdat er (nog) geen helmplicht geldt. 

 

Er zit echter een goede kans in dat zo’n helmplicht voor fatbikes er toch komt. Eerder stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de invoering van een helmplicht voor jongeren tot 14 jaar.