Politie treedt op tegen overlast gevende fatbikers

De fatbike, de stoere e-bike met dikke banden, wint snel aan populariteit onder jongeren. Vooral in stedelijke gebieden, zoals Delft, wordt de overlast door jongeren op deze fietsen steeds vaker gemeld. De politie in Delft ontving talrijke meldingen van wangedrag door jongens van rond de 13 jaar, die zich gedragen alsof ze de binnenstad en andere delen van de stad beheersen. Ouderen worden bespuugd en uitgescholden en de fatbikes razen gevaarlijk hard door de Delftse straten.

Opgevoerde fatbike is niet verzekerd

Een groot probleem met deze fatbikes is dat ze eenvoudig zijn op te voeren. Met een paar simpele aanpassingen kunnen ze snelheden tot 45 kilometer per uur bereiken, vergelijkbaar met een bromfiets waarvoor je 16 jaar oud moet zijn en een brommer rijbewijs nodig hebt. De politie meldt op haar facebook dat ze al verschillende fatbikes in beslag heeft genomen en waarschuwt dat de schade en letsel bij ongelukken aanzienlijk kunnen zijn.
Ouders zijn zich namelijk vaak niet bewust van de gevaren die deze opgevoerde fietsen met zich meebrengen Ze realiseren zich bovendien vaak niet dat als je met een opgevoerde e-bike aansprakelijk bent bij een ongeval je niet kunt terugvallen op een verzekering. Dat kan bij letselschade heel duur worden


Sneller naar school

Een bijkomende factor die bijdraagt aan de populariteit van fatbikes is de helmplicht die sinds januari 2023 geldt voor snorfietsen. Veel jongeren kiezen daarom voor een fatbike omdat ze hierop geen helm hoeven te dragen. Maar de lage prijs en het stoere uiterlijk van de fatbike gaan vaak ten koste van de kwaliteit en veiligheid.
Veel ouders kopen een fatbike voor hun kinderen, zodat ze sneller naar school kunnen. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat deze fietsen door hun snelheid en gewicht aanzienlijke risico's met zich meebrengen. De fatbike lijkt misschien een leuk en handig vervoermiddel, maar de gevaren en de overlast die ze veroorzaken zijn niet te onderschatten.

Deze fatbike haalde op de rollenank 40 kilometer per uur met een volwassen politieman er op – foto: Facebook Politie Delft
 
 
Bij de politie staan inmiddels meerdere in beslag genomen fatbikes.. Foto: Politie Facebook