Politieman John Scheele over oud en nieuw in Delft: "We zijn het zat"

Oud en nieuw, een feestelijke avond waarop mensen samenkomen om het nieuwe jaar in te luiden, heeft voor veel politiemensen een heel andere betekenis gekregen. Wat ooit een drukke, maar bijzondere nacht was, is voor velen verworden tot een bron van stress, angst en frustratie.

Links: politieman John Scheele en rechts presentator Frans van Rijnswou
 
Tijdens de afgelopen jaarwisseling werd opnieuw geweld tegen hulpverleners gemeld, met als resultaat gewonden en honderden arrestaties. Bij Omroep Delft sprak presentator Frans van Rijnswou met John Scheele, een Delftse politieman die het nieuwe jaar op straat begon. Hij deelt zijn ervaringen, de zorgen binnen de politie, en de maatregelen die genomen werden om de situatie in Delft beheersbaar te houden. 

 

Geweld tegen hulpverleners blijft toenemen 
John Scheele vertelt over de incidenten die tijdens de jaarwisseling opnieuw plaatsvonden: "In het hele land raakten 224 politiemensen gewond. Gelukkig niet in Delft, maar het blijft een zorgwekkend aantal. We zijn het gewoon zat om mikpunt te zijn van zwaar vuurwerk." Scheele benadrukt dat politiemensen niet alleen als handhavers van de wet, maar ook als mensen met een gezin het recht hebben om veilig en gezond terug naar huis te gaan na hun dienst. "Het lijkt wel alsof een deel van Nederland denkt dat alles mag tijdens evenementen zoals Oud en Nieuw. Maar als we als hulpverleners ergens komen, dan zijn we er om anderen te helpen, niet om te worden aangevallen." 

 

Frustratie over het vuurwerkverbod 
De frustratie binnen de politie neemt toe. Scheele wijst erop dat er al jaren wordt gezegd dat er iets gedaan moet worden tegen het vuurwerkgeweld, maar dat er weinig gebeurt. "Elke keer weer wordt er gezegd 'dit kan niet meer', maar er wordt geen haast gemaakt met een vuurwerkverbod. Als de politiek hier niet snel mee komt, blijft dit probleem elke jaarwisseling weer terugkomen." 

 

In Delft werd echter wel actie ondernomen. De burgemeester heeft, in overleg met justitie en politie, een veiligheidsrisicogebied aangewezen in de wijken Voorhof en Buitenhof, waar vuurwerkoverlast vaak het grootst is. "In deze gebieden konden we preventief fouilleren. We hebben 150 mensen gecontroleerd en niets aangetroffen, dus het werkte. Mensen wisten dat ze gecontroleerd konden worden, dus ze namen geen risico's," aldus Scheele. 

 

Illegaal vuurwerk: een groeiend probleem 
In de aanloop naar de jaarwisseling werden er in Delft aanzienlijke hoeveelheden illegaal vuurwerk in beslag genomen. Scheele vertelt over een incident in de wijk Buitenhof, waar een persoon een kelderbox vol extreem gevaarlijk vuurwerk had opgeslagen: "In de kelderbox lagen Shells, het gevaarlijkste vuurwerk dat er is. Dit is niet onwetendheid, maar roekeloosheid. De persoon wist heel goed wat het gevaar was." 

 

Helaas is het gebruik van illegaal vuurwerk niet zonder gevolgen. Scheele herinnert zich een tragisch incident waarbij een 13-jarig jongen al voor oud & nieuw zijn hand verloor door vuurwerk. "Het is verschrikkelijk. En als er ook nog drank of drugs in het spel is, neemt de kans op ongelukken alleen maar toe." 

 

Oud & Nieuw in Delft: relatief rustig 
Ondanks de uitdagingen in sommige wijken, waar het soms wat turbulenter was, kijkt Scheele terug op een relatief beheersbare oud en nieuw in Delft. "De wijken Wippolder, Vrijenban, Centrum en Tanthof waren prima. De wijken Voorhof en Buitenhof waren wat drukker, maar door de extra maatregelen en de aanwezigheid van veel politie was het goed te controleren." 

 

Scheele benadrukt dat de inzet van de politie en de ME achter de hand, heeft bijgedragen aan het beheersbare verloop van de nacht. "We hadden veel personeel op de been en hebben veel aandacht besteed aan de wijken die probleemgebieden hebben. Dit heeft geleid tot een veel rustigere jaarwisseling dan we in voorgaande jaren hebben gezien." 

 

De noodzaak van verandering 
Het gesprek eindigt met een oproep aan de politiek. "Dit probleem kan niet langer genegeerd worden. We zien elk jaar weer dat het geweld tegen hulpverleners toeneemt en dat er geen structurele maatregelen worden genomen. De politiek moet nu echt in actie komen om de situatie rond oud en nieuw te verbeteren, vooral als het gaat om een vuurwerkverbod en strengere straffen voor de daders." 

 

De frustratie is duidelijk, maar Scheele blijft hoopvol dat er op termijn verandering komt: "We blijven ons inzetten voor de veiligheid van de inwoners, maar we hebben de steun van de politiek nodig om echt een verschil te maken." 

 

Oud en nieuw moet voor iedereen een tijd van feest zijn, ook voor de politiemensen die dienstdoen op zo’n nacht.