Pratende zonnecellen: de oplossing voor een duurzame toekomst?
Zonnecellen die met elkaar praten om zo efficiënt stroom op te wekken. Het klinkt als toekomstmuziek, maar is volgens de Delftse onderzoeker Hesan Ziar al veel dichterbij dan dat we denken. Er komt nu zelfs een heel nieuw onderzoeksdomein binnen de TU Delft gefocust op zonne-energie: Photovoltatronics.
Hesan Ziar is assistent-professor aan de TU Delft en hij gelooft dat door energie en informatie aan elkaar te verbinden er een echte impact gemaakt worden, zo vertelt hij aan de TU Delft. Daarnaast kan er volgens Delftse onderzoekers nog veel meer uit zonnecellen gehaald worden naast de energie waarvoor ze nu vooral gebruikt worden.
Creatievelingen, uitvinders en makers vinden een nieuw thuis in de Kabelfabriek >
Zonnerevolutie
Hoogleraar aan de TU Delft, Miro Zeman, stelt dat zonnecellen normaalgesproken licht omzetten in elektriciteit. Maar volgens deze hoogleraar kunnen de deeltjes die dit proces mogelijk maken ook informatiedragers zijn. ‘’Op deze manier kan je zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken. Hierdoor kunnen zonnecellen met elkaar en met andere apparaten communiceren zodat alle opgewekte energie precies op de plek terecht komt waar het nodig is. Op die manier ontketenen wij een slimme zonne-revolutie,’’ aldus Zeman.
Onderzoek van de TU Delft toont 'lekkages' aan bij mondkapjes voor publiek >
Zonne-energie speelt nu al een belangrijke rol in onze samenleving, aangezien het kan helpen bij het behalen van de klimaatdoelen en duurzame energie oplevert. Zonnestroom kan naar verluidt in 2050 een kwart van onze energiebehoefte dekken, zo blijkt uit voorspellingen van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA).
Medisch
Er worden echter nog veel vragen gesteld, hoe kan zonne-energie bijvoorbeeld opgewekt worden in een drukke stad als Delft? Volgens Zeman is juist hierom het nieuwe onderzoeksdomein van groot belang: ‘’Photovoltatronics is daarom een belangrijke katalysator op weg naar een duurzame toekomst.’’
Studenten van de TU Delft gaan naar de World Expo in Dubai en dit is reden >
De verwachtingen over photovoltatronics zijn dan ook hooggespannen. In de nog verdere toekomst zou volgens Dr. Olindo Isabella er zelfs op medisch vlak gebruik van gemaakt kunnen worden: ‘’Je zou er zélfs in een medische omgeving gebruik van kunnen maken. Stel, je maakt een micro-zonnecelletje dat infraroodlicht (bestandsdeel van zonlicht) kan omzetten in elektriciteit, en stopt het in je lichaam. De gegenereerde elektrische energie kan er dan, met behulp van een geïntegreerde sensor, bijvoorbeeld voor zorgen dat je hartslag stijgt en bloedsomloop gestimuleerd wordt. Maar goed, dat is pas écht toekomstmuziek,’’ aldus Isabella tegen de TU Delft.