Probleem met plannen voor Gele Scheikunde, procedure bij Raad van State

Enkele weken nadat het nieuwe bestemmingsplan voor voormalig TU-gebouw Gele Scheikunde is vastgesteld, loopt het plan tegen problemen aan. De gemeente wil dat er driehonderd woningen komen op dit terrein aan de Julianalaan. Een deel van het historische pand moet hiervoor wijken. Niet iedereen is blij met deze keuze en daarom is er een procedure gestart bij de Raad van State.
Gele Scheikunde gezien vanaf de Julianalaan | Foto: Google Maps

Op 16 juli ontving de gemeente een bericht van de Raad van State, waarin stond dat ZER holding B.V. en anderen een procedure gestart hebben. Hierbij werd een brief geleverd waarin (een van) de degenen die de procedure opstarten uiteenzetten waarom zij niet blij zijn met het bestemmingsplan. “In het thans door de gemeente vastgestelde plan wordt wel een deel van de bebouwing gehandhaafd. Een aanzienlijk deel wordt volgens het plan echter alsnog gesloopt. Hiertegen richt zich ons bezwaar.” 

Hoe de procedure verder zal verlopen is niet bekend. De Raad van State schrijft de gemeente hierover nog te berichten. Wel wordt vermeld dat deze zaak versneld behandeld wordt.

Verzoeken
In de brief van degenen die de procedure opstarten staat dat men vindt dat het hier gaat om erfgoed ‘waaraan een passende nieuwe functie kan worden gegeven’. Het deel van het gebouw dat in de huidige plannen gesloopt wordt kan volgens de schrijver best ook tot woningen worden omgevormd. Hierom doet deze twee verzoeken. Ten eerste om het bestemmingsplan af te keuren, zodat dit de sloop van een deel van Gele Scheikunde toestaat. Daarnaast is er het verzoek een voorlopige voorziening te treffen om sloop gedurende de procedure te verbieden.