Protest voor stadhuis in aanloop naar begrotingsdebat: ‘Westerpop! Westerpop!’
Met megafoon in de hand sprak SP-fractievoorzitter Joost van der Sluis zo’n 100 mensen toe voor het stadhuis. Doel van de samenkomst: zorgen dat Westerpop voor de stad bewaard blijft. Korte toespraken van Van der Sluis en Westerpop-promotor René Steijger werden met luid gejuich ontvangen. Daarna moesten Van der Sluis en andere naar buiten gelopen gemeenteraadsleden snel naar binnen. Daar begon het debat over de begroting. Daarin vond veel discussie over Westerpop plaats. Uitkomst: de gemeenteraad heeft B&W opdracht gegeven te zoeken naar extra geld voor Westerpop en andere evenementen na 2025.
Terwijl binnen de begrotingsbehandeling begon, lieten de demonstranten nog een laatste keer van zich horen. Als een gladiator die de arena betreedt, ging Van der Sluis het gemeentehuis in. Na het protest gingen de demonstranten de kroeg in. Ondertussen begon de strijd in de raadzaal. Van der Sluis had meerdere voorstellen ingediend. Eén waarbij er de status van ‘algemeen belang’ wordt toegekend aan Westerpop, waardoor er buiten bestaande subsidieregels om meer geld kan naar het festival. De ander bestond simpelweg aan een vraag aan het college zelf een manier te vinden meer geld voor festivals als Westerpop te vinden, eventueel door het evenementenkader aan te passen.
Algemeen belang?
Andere partijen, als ook verantwoordelijk wethouder Maaike Zwart, zagen echter beren op de weg. Het festival de status ‘van algemeen belang’ geven was voor velen juridisch ingewikkeld. ChristenUnie-fractievoorzitter Bert van der Woerd zette enkele zaken op een rij, ‘Riolering, rechtspraak… en Westerpop’. Daarbij vroeg hij zich af of het gratis festival dan wel thuishoort in dit rijtje van zaken die van algemeen belang zijn. Tegenargument van Van der Sluis: “We hebben het er niet over om de riolering af te schaffen. Als u daar een voorstel voor doet, dan komt u mij ook tegen op uw weg.”
Ondanks aandringen van Van der Sluis, kreeg hij niet genoeg steun voor zijn voorstellen. Ondertussen lag er echter ook een voorstel uit de koker van STIP en D66 op tafel. Waarom ook van hen een voorstel? Raadsleden Julian Gommers (STIP) en Heera Dijk (D66) zagen aankomen dat de voorstellen van Van der Sluis niet op voldoende steun zouden kunnen rekenen, maar wilden toch proberen iets te doen voor Westerpop. De vorm waarin zij het gegoten hebben bestaat uit een opdracht aan B&W om de komende maanden een manier te vinden om na 2025 structureel extra geld voor evenementen te hebben. Deze opdracht is daarmee niet per se specifiek op Westerpop gericht. Want juist een subsidie specifiek voor één festival blijkt moeilijk te realiseren.
Jammerlijk voorbeeld
Reden hiervoor is een zogeheten ‘gelijkheidsbeginsel’. Ieder evenement moet onder gelijke voorwaarden in aanmerking komen voor subsidie. Dit was voor Zwart dan ook reden om de voorstellen van Van der Sluis af te wijzen. Wel noemt Zwart het stoppen van Westerpop ‘een jammerlijk voorbeeld van in evenementenland plaatsvindt’. Niet alleen Westerpop, maar bijvoorbeeld ook Parkpop, moest onlangs de handdoek in de ring gooien. Dit komt volgens Zwart doordat festivals met enorme prijsstijgingen te maken hebben, waardoor het financieel vaak niet meer te doen is.
Door de motie van STIP en D66 kan de wethouder nu aan de slag om alsnog een poging te doen om geld vrij te maken voor festivals als Westerpop. Kanttekening hierbij is dat Zwart zegt al maanden bezig te zijn geweest met het proberen een manier hiervoor te vinden. Of deze motie hieraan iets gaat veranderen is zeer de vraag.