Provincie wil samenwerking warmtenetten: ‘Verwachten dat dit tot versnelling leidt’
De provincie Zuid-Holland wil dat gemeenten onderling samenwerken op het gebied van warmtenetten. “Om tot concrete resultaten te komen, moeten gemeenten, provincie, en het Rijk clusterdeals sluiten.” Zo staat op de website van de provincie. De gemeente Delft hoopt dat deze oproep leidt tot versnelling van de energietransitie.
Wat het warmtenet betreft, lijkt Delft voor zichzelf de zaken goed geregeld te hebben. Er ligt een deal met woningcorporaties. De eerste huizen zouden eind 2025 aangesloten moeten worden op het aan te leggen net. Omroep Delft vroeg daarom of een eis van de provincie om met andere gemeenten deals te sluiten de plannen van de gemeente in de weg gaat zitten. De gemeente reageert: “Nee, wij verwachten juist dat dit tot een versnelling leidt.”
Betaalbaar voor huurders
Eind 2025 moet er begonnen worden aan een project om zo'n 6000 sociale huurwoningen aan te sluiten op een warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit water wordt gebruikt om huizen te verwarmen. In plaats van een centrale verwarming in huis, komt het water als het ware voorverwarmd het huis in. Het Delftse warmtenet moet aangesloten worden op een geothermiebron. Dat wil zeggen dat een warme bron diep in de aarde gebruikt gaat worden om huizen te verwarmen. Voorbereidingen om dit mogelijk te maken zijn al tijden bezig. Met trots deelde de gemeente enkele maanden geleden dat er een deal lag. Deze deal maakte het mogelijk — en dit is redelijk uniek in Nederland — om een warmtenet aan te leggen dat betaalbaar moet zijn voor de gebruiker.
Dit komt volgens de gemeente onder meer omdat er nauw samengewerkt is met huurcorporaties, Geothermie Delft, en energiebedrijf Netverder. Deze bestaande deal kan gewoon doorgang vinden volgens de gemeente. Deze stelt dat er al langer samen wordt gewerkt op het gebied van warmtenetten. De gemeente zegt ook juist kansen te zien in samenwerking.
Lobby
Voor zo'n 6000 huurwoningen zijn er nu namelijk concrete plannen, maar: “Dat is een eerste stap.” De gemeentewoordvoerder vervolgt: “In een tweede stap moeten ook particuliere woningeigenaren in staat worden gesteld om aan te sluiten.” Door goede afspraken met huurcorporaties bleek het volgens de gemeente mogelijk het warmtenet voor huurders betaalbaar te houden. Dit is voor kopers nog niet mogelijk, maar de gemeente wil ook koopwoningen aangesloten krijgen op het warmtenet. Daarom stelt de gemeente: “Wij lobbyen al geruime tijd voor een extra bijdrage van het Rijk.”
Regionale samenwerking kan volgens de gemeente bijdragen aan deze lobby. De woordvoering van de gemeente zet uiteen: “Door regionaal samen te werken kunnen wij het Rijk laten zien dat er concreet perspectief is om voor een aanzienlijke hoeveelheid inwoners de overstap van aardgas naar aardwarmte daadwerkelijk mogelijk te maken.” Door middel van samenwerking in de regio hoopt de gemeente dus te laten zien dat het warmtenet een reëel alternatief is voor verwarmen op aardgas. Op deze manier wil de gemeente het Rijk ertoe bewegen mee te betalen aan het aansluiten van koophuizen op het warmtenet.