Raad gaat door met woonvisie ondanks bezwaren van oppositie
“Met deze woonvisie tot 2028 wordt Delft een studentencampus met steenkolen Engels als voertaal”, zo schreef een bezorgde burger vorige week naar de gemeenteraad. 41% van de nieuwe woningen is voor studenten. Dit is slechts een voorbeeld van de vele bezwaren en zorgen die er zijn over deze woonvisie. Desalniettemin is deze visie donderdagavond door een grote meerderheid van de raad aangenomen.
Drie partijen waren uiteindelijk niet akkoord met het voorstel van het college: Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft en de SP. Deze drie waren ook de indieners van het gros van de moties en amendementen die bedoeld waren om aanpassingen te doen aan de visie van het college van burgemeester en wethouders. De inspanningen van de drie partijen waren echter grotendeels vruchteloos. Hun plannen konden weinig tot geen steun vinden en werden een voor een weggestemd.
Studentenwoningen
‘Geen grond geen studentenwoning’, zo luidt de titel van een motie die werd ingediend door de SP en Onafhankelijk Delft. Deze motie gaf het college de opdracht “niet mee te werken aan nieuwe bouwplannen voor studentenwoningen indien de TU Delft geen substantiële aantallen studentenwoningen op haar grondgebied realiseert”. Alleen Hart voor Delft stemde mee en er waren dus niet genoeg voorstanders in de raad om dit idee daadwerkelijk onderdeel te maken van het beleid van de gemeente.
3500 studentenwoningen komen er tot en met 2031 bij in de woonvisie zoals deze er ligt, terwijl er in totaal 8500 nieuwe woningen komen. Dat betekent dat 41% van de nieuw te bouwen woningen voor studenten is. Toch sprak Lisanne Fung Fen Chung (STIP) in de raadsvergadering van “zorgen over tekorten voor studentenhuisvesting.” Zij zegt: “Tijdelijke studentenhuisvesting is nu de enige manier om nieuwe onzelfstandige studentenwoningen toe te voegen.”
Hoe duur is de huur?
STIP ziet dat ook de niet aan de universiteit verbonden jongeren het moeilijk hebben op de woningmarkt. Daarom dienen zij in samenwerking met Onafhankelijk Delft en de PVDA een amendement in waarin onder meer het volgende stuk tekst aan de visie wordt toegevoegd: “De gemeente zet zich in om de ongelijkheid voor Delftse jongeren in te lopen door samen met corporaties voldoende woningen beschikbaar te maken via jongerencontracten, te sturen op betaalbaarheid en het verloten van woningen.” Voor deze samenwerking tussen coalitie en oppositie was wel voldoende steun.
Niet alleen jongeren hebben het echter moeilijk met het vinden van een geschikte woning. Een betaalbare woning vinden is voor velen een behoorlijk karwei. Hierom kwamen Volt, GroenLinks en de PVDA met een motie die opdroeg “Inzichtelijk te maken hoe tweederde van de te bouwen woningen na 2025 betaalbaar (sociale huur, middenhuur, betaalbare (sociale) koop) gebouwd gaat worden en de resultaten van dit onderzoek zo mogelijk te presenteren bij de kadernota 2024.”
Waar dit voorstel tot het doen van een onderzoek op voldoende steun kon rekenen, werd een voorstel van de SP om direct in te zetten op het meer bouwen van betaalbare woningen verworpen. Zij zien dat slechts een relatief laag percentage van de nieuwe woningen onder de goedkope huur valt en willen dit anders zien. Alleen Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft en Volt steunden dit amendement.
Lees hier de woonvisie in zijn geheel.