Raad krijgt meer inspraak over financiën gemeente: ‘De kiezer kan ons hier weer op afrekenen’
Het CDA diende tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen donderdag een motie in om de gemeenteraad mee te laten stemmen met grote financiële beslissingen. Tijdens de vergadering ontstond een stevig debat over de machtsverhouding tussen het college van B&W en de gemeenteraad. Het CDA is van mening dat de raad te weinig controle heeft over grote financiële besluiten.
De aanleiding van het debat was de kapitaalinjectie in netbedrijf Stedin, dat aangaf extra geld nodig te hebben om een noodzakelijke innovatie te doen in het energienet. Delft deed vervolgens een investering van 4.88 miljoen euro. Het college van B&W had het besluit al genomen, de gemeenteraad kon vervolgens enkel nog maar wat vragen stellen.
Lees ook: Delft investeert miljoenen in Stedin, CDA en Hart voor Delft stellen vragen >
“Dat voelde wat ons betreft gewoon niet goed. Als het een keer wel mis gaat met zo’n investering, moeten wij als raad het puin ruimen en moeilijke beslissingen maken. Het CDA vindt daarom principieel dat we met een lening, investering of het verstrekken van een garantie moeten kunnen instemmen als gemeenteraad. We vertegenwoordigen immers 103.000 belastingbetalende bewoners in Delft”, vertelt Gerrit Jan Valk, raadslid voor het CDA.
Brede steun voor motie
Daarover kreeg het CDA bijval van Onafhankelijk Delft, de VVD, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Ook deze fracties ondertekenden de moties. De wethouder gaf daarom de toezegging dat de gemeenteraad nog vóór september een voorstel krijgt om meer zeggenschap in te regelen voor de gemeenteraad.
Wethouder Brandligt beloofde dat de raad de mogelijkheid krijgt om moties in te dienen over grote financiële beslissingen, tot het moment dat het nieuwe voorstel is aangenomen. Brandligt neemt de uitkomst van de motie over, wanneer deze met een meerderheid wordt ingestemd.
Gemeenteraad krijgt een nieuw mandaat
Daar is Valk meer dan tevreden over. “Er is nu een soort vetorecht en meer een mogelijkheid om de wethouders en de burgemeester te kunnen overrulen. De gemeenteraad trekt met deze motie weer een stuk mandaat terug naar zichzelf. Dat zorgt ervoor dat de wethouders en de partijen weer meer afgerekend kunnen worden op hun handelen”, legt Valk uit.
Lees ook: Gemeenteraad Delft stopt met Whatsapp >
Of het tot andere beslissingen gaat leiden is overigens nog maar de vraag. “Maar het gaat er wel voor zorgen dat grote beslissingen beter worden beargumenteerd. Het geeft ons als raad ook meer de mogelijkheid om echt kritisch te kijken naar beslissingen. Het gaat de wethouders in die zin dwingen om hun besluiten steviger te onderbouwen en dus gaat ook de kwaliteit van een beslissing mogelijk omhoog.”