Raad van State buigt zich over ‘Berlijnse Muur’ aan Kerkpolderweg
De Raad van State gaat zich buigen over het bestemmingsplan voor een transformatorstation aan de Kerkpolderweg. De komst hiervan zorgt al jaren voor verdeeldheid. Natuurorganisatie Natuurlijk Delfland is fel tegen, terwijl D66’er Brendan Analikwu en Stedin wijzen op de urgentie voor de energietransitie.
Omwonenden en Natuurlijk Delfland zijn al sinds 2021 bezig met de komst van het elektriciteitsstation, ten westen van de wijk Buitenhof. Zij hebben na het besluit voor de plannen van de gemeenteraad bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Voormalig voorzitter Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland noemt het geplande gebouw steevast een ‘Berlijnse Muur’. Volgens hem past het niet in het natuurgebied aan de Kerkpolderweg.
Van Poelgeest gaf bij het AD eerder aan bereid te zijn de strijdbijl te begraven, als het Uilenbos, een ander Delfts natuurgebied, wel bewaard zou blijven. Nu zegt hij tegen Omroep Delft: “Wij zijn dubbel boos. Dit transformatorhuis lijkt er te komen én het Uilenbos wordt niet gespaard.”
Politieke spanning
D66-raadslid Brendan Analikwu snapt de bezwaren van natuurliefhebbers, maar waarschuwt voor stilstand. “In Delft is gewoon niet veel ruimte. We willen natuur behouden, maar ook voldoende capaciteit om stroom te leveren. Dat is ook van belang voor de energietransitie. Dit soort plannen staan soms op gespannen voet.”
In december 2023 diende Analikwu met succes een motie in waarin de gemeenteraad vaststelt dat het stroomgebouw landschappelijk goed moet worden ingepast. Dat zit in dingen als kleurgebruik, materiaalkeuze en hoge beplanting. “We proberen juist kwaliteit toe te voegen aan de buitenruimte. Het gebied is een overgang tussen natuur en stad. Daar past dit station in.”
Cruciaal voor stroom
Volgens netbeheerder Stedin is het station hard nodig. In een brief aan de Raad van State stelt het bedrijf dat uitstel leidt tot lokale knelpunten op het elektriciteitsnet in Tanthof, Buitenhof en Voorhof. Ook de aansluiting van het warmtenet WarmtelinQ komt dan in gevaar. Oplevering staat gepland voor 2027, maar verdere vertraging maakt die datum onzeker, aldus de netbeheerder.
“Het project is een cruciale schakel in het Masterplan Delft,” schrijft Stedin. Zonder dit station loopt de energietransitie vast volgens de netbeheerder— voor huishoudens én grootverbruikers.
Oordeel in juni
De zaak ligt nu bij de hoogste bestuursrechter. Op 11 juni oordeelt de Raad van State of het plan door kan gaan of alsnog aangepast moet worden.