Raadsleden oordelen hard over onderzoek Moskeeën: 'Wat een puinhoop'
Burgemeester van Bijsterveldt moest afgelopen donderdag wederom door het stof wegens het onderzoek in de Al Ansaar-moskee. Raadsleden reageerden verbolgen op de manier waarop het verzoek tot het onderzoek tot stand kwam. Partijen in de raad spraken zelfs van een ‘motie van treurnis’.
Van Bijsterveldt heeft haar excuses aan moeten bieden aan de gemeenteraad van Delft tijdens de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen. Alle partijen, op Hart voor Delft na, steunden de motie om meer controle te krijgen over de werkwijze van het veiligheidsdomein. Wanneer er een geheim onderzoek uitgevoerd wordt, moet de raad hier eerst zelf toestemming voor geven.
Na publicatie van de NRC werd duidelijk dat de gemeente Delft een ‘geheim’ onderzoek liet doen naar de moslimgemeenschap in de Al Ansaar-moskee. Onderzoeksbureau Nuance door Training & Advies (NTA) voerde het onderzoek uit. Dat gebeurde op aanraden van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De ChristenUnie, D66, GroenLinks, VVD, SP, PvdA, STIP, CDA én Onafhankelijk Delft waren het allen eens dat het onderzoek tot veel speculatie en onduidelijkheid heeft geleid.
Niet te controleren
Het bestuur van de Al Ansaar-Moskee stuurde voorafgaand aan de raadsvergadering een brief, met een verzoek tot een extern onderzoek naar het proces omtrent de zaak. Dat gaat er niet komen, de raadsleden vonden de afkeuring van het onderzoek voldoende en willen nu juist graag kijken naar hoe dit soort onderzoeken in de toekomst beter gecontroleerd kunnen worden.
Om het onderzoek uit te voeren waren door NTA en de gemeente afspraken gemaakt over anonimiteit met respondenten uit de moskee. Dat zorgt ervoor dat het onderzoek nu niet inzichtelijk is voor raadsleden. ‘Daardoor kunnen we het nu niet controleren’, constateert afzwaaiend raadslid Joëlle Gooier (CU) in de raadsvergadering. ‘Dat is niet zoals het moet en dat betreuren we.’
Veel teleurstelling in gemeenteraad, excuses van burgemeester
Deyar Jaff, raadslid voor GroenLinks, constateert dat er geen goede keuze mogelijk is wat betreft het afhandelen van het onderzoek. ‘In dit geval heb ik het idee dat ik, zonder dat ik ervoor kies, mijn handen vuil heb moeten maken. Dat had niet gehoeven als we een correct proces hadden doorlopen en alles juist was vastgelegd. Wij zijn geraakt in de meest fundamentele functie van de raad: het controleren van het bestuur. Wat een puinhoop.’
Burgemeester van Bijsterveldt gaf in haar reactie op de raadsleden aan geraakt te zijn door de reacties en maakt daarom haar excuses aan de raadsleden. ‘Bij dit dossier zijn fouten gemaakt. Rondom de verslaglegging opdrachtverlening en rondom het opbergen zijn fouten gemaakt. Daar wil ik mijn oprechte excuses voor aanbieden. Ik betreur dat zelf ook zeer, we zijn mensen en mensen maken fouten.’
Verder bouwen aan vertrouwen
Volgens de burgemeester is de inzet altijd geweest dat er samengewerkt zou worden, maar dat doet volgens haar niets af aan de fouten die zijn gemaakt. ‘We kunnen en moeten lering trekken uit wat er zich heeft afgespeeld.’ De burgemeester zei daarom toe te gaan kijken naar hoe dit beter kan met protocollen en het inlichten van de gemeenteraad. Het gehele dictum werd dan ook toegezegd door de burgemeester.