Raadsleden willen meer toezicht op Metropoolregio Rotterdam-Den Haag

Als je goed kijkt, kan je de afkorting ‘MRDH’ op de achterkant van bepaalde bussen vinden. Dit staat voor ‘Metropoolregio Rotterdam Den Haag’. Deze metropoolregio is een bijzondere bestuurlijke laag, bestaande uit 21 gemeenten in de regio rondom de twee grote steden in de naam. De MRDH houdt zich bezig met economie- en verkeerszaken. Raadsleden van de gemeenten vragen zich nu af of besluiten die door de Metropoolregio genomen worden wel democratisch tot stand komen.

‘Op zichzelf is de samenwerking prima’, zegt Gerrit Jan Valk, gemeenteraadslid voor het CDA en voormalig lid van een adviescommissie van de MRDH, in hetradioprogramma Delft Centraal van Omroep Delft. Hij legt uit dat Delft in het hart van de regio ligt en dat samenwerking met omliggende gemeenten logisch is. Het probleem is volgens Valk dat gemeenteraadsleden, die er zijn om het volk te vertegenwoordigen, te weinig inspraak hebben. Over zijn eigen periode in een adviescommissie zegt hij: ‘Ik had niet het gevoel dat we aan het meedenken waren, laat staan meebesturen’.

Regioraad
Vanuit iedere gemeente in de regio zijn twee raadsleden lid van adviescommissies van de MRDH. ‘Ik had vaak het gevoel dat of we nou ja of nee zeiden, het ging toch wel gebeuren’, vertelt Valk over de commissie. Hierdoor komen gemeenteraden soms voor onaangename verrassingen te staan. Valk noemt hierbij de gang van zaken rond de verlenging van tramlijn 19. Deze lijn zal ‘s avonds en in het weekend niet rijden. ‘Wij kregen dit als raad te horen en waren daar niet blij mee’, zegt Valk hierover.

Om als gemeenteraad meer controle te krijgen, is het idee van een regioraad ter sprake gekomen. Zo’n regioraad kan in de metropoolregio functioneren als een gemeenteraad doet op lokaal niveau. Toch twijfelt Valk of dit een oplossing is: ‘Eerlijk gezegd weten we niet of dit een verbetering is’. ‘Een vrij groot deel van de tijd van een raadslid gaat dan naar de regio, en niet naar Delft’, zegt Valk om aan te geven wat voor nadelen er aan een regioraad zitten. Daarnaast speelt het risico dat steden als Delft in een regioraad veel minder te vertellen zullen hebben dan steden als Rotterdam.

Oplossing
‘We zijn het in de raad eens dat het beter moet’, zegt Valk. Hoe dit aangepakt moet worden is echter nog niet duidelijk. De gemeente Schiedam nam eerder een motie aan om gemeenteraden meer zeggenschap te geven in de MRDH. In Delft is er echter nog geen eensgezindheid over hoe dit aangepakt moet worden.

Zie hier een raadsinformatiebrief over de Schiedamse motie en de MRDH.

Regiobus