Rattenoverlast in de stad, gemeente en bewoners treffen maatregelen
De rattenpopulatie in de gemeente Delft lijkt flink gegroeid. In wijken als Poptahof en Delftzicht worden de beesten de afgelopen twee maanden zeer veel gesignaleerd. Volgens de gemeente komt het door de ontmanteling van het oude afvalverwerkingsterrein van PreZero (Suez), onlangs aangekocht door de gemeente voor de ontwikkeling van het Schieoevers-gebied.
In de wijk Delftzicht is het geen vreemd beeld meer op straat: de zwarte dozen met rattengif. Ze moeten de migratie van de beestjes een halt toe roepen. Thom Raven, bestuurslid van de Buurtvereniging Delftzicht, is al lang bezig met de ratten in de wijk. “Op een zeker moment werden het er wel erg veel in de straat, toen zijn we met een aantal bewoners aan de slag gegaan met een verdelger. Dat is inmiddels zo’n twee maanden geleden”, vertelt Raven vanuit zijn tuin.
Maar de hoeveelheid en de overlast van de beestjes werd nog erger, rattennesten werden zelfs in moestuinen op balkons in de wijk gesignaleerd. “Het zijn heel hardnekkige beesten en bepaald niet schuw. Ze staren je gewoon aan vanuit de tuin. En het is niet alleen hier een probleem, het speelt ook in Poptahof en Tanthof”, gaat Raven verder.
Afvalverwerkingsterrein oorzaak opmars
Redenen genoeg dus om ook de gemeente in te schakelen. “Ze kwamen eigenlijk gelijk in actie”, vertelt Raven. De gemeente plaatste de zwarte dozen met klemmen en gif om de beesten te vangen.
De ratten maken dus een opmars in de stad. Het komt volgens Jan Langstraat, woordvoerder van de gemeente, door de ontmanteling van het oude afvalverwerkingsterrein van PreZero, een dochterorganisatie van Suez. “Dat betekent dat er veel voedsel en nestgelegenheid was voor de ratten. Bij het leegmaken van de loodsen door PreZero is vooral het voedsel weggenomen van de ratten, daarom zijn de beestjes weggetrokken naar de wijken”, legt de woordvoerder uit.
Leefgebied verkleint, rat trekt de stad in
Daarnaast zijn er in de buurt van die locatie ook al bouw- en graafwerkzaamheden uitgevoerd, waardoor het leefgebied van de ratten verkleind werd. “Dat heeft het gevolg dat de ratten gaan migreren en zichtbaar zijn in de wijken”, vertelt Langstraat verder.
De opmars van de beestjes is overigens niet zonder risico volgens Thomas Raven. “Je moet niet vergeten dat die beesten hele nare ziektes met zich mee brengen. Denk maar aan de ziekte van weil, heel vervelend als je dat krijgt. Daar is geen medicijn tegen, je kan daar gewoon aan dood gaan.” Daarom wil Raven ook maar wat graag de bewoners langs de Schie waarschuwen voor de aanwezigheid van de rat.
Gedrag van mensen funest
“Ik raak voorlopig bijvoorbeeld het water in mijn vijvertje even niet aan, ververs het regelmatig. En voor alle jongeren in de stad is het misschien slim om even niet in de Schie te zwemmen. De ratten plassen gewoon in het water en zodra je het eenmaal binnen hebt, ben je gewoon gezien”, gaat Raven verder.
Lees ook: Ganzen omgeving Ravelstraat zorgen nog steeds voor veel overlast >
Daarnaast liet de Buurtvereniging Delftzicht ook nog een flyer langs de deuren gaan, in de hoop dat mensen zo weinig mogelijk voedsel buiten plaatsten. “Dat trekt de beestjes namelijk aan. Er staan daarom ook echt gedragsregels in, om ervoor te zorgen dat de ratten geen voedsel meer krijgen, dan trekken ze weer weg. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat de overlast snel vermindert”, sluit Raven af.