Moskeebestuur daagt gemeente Delft voor de rechter
Bezoekers en bestuurders van de Al Ansaar moskee aan de Vulcanusweg in de Mythologiebuurt zijn een tijd lang nauw in de gaten gehouden door Nuance door Training en Advies (NTA). Dit gebeurde in opdracht van de gemeente, meldde het NRC al in april 2022. Over de wijze waarop de moskee werd onderzocht, heerst veel commotie. Zoveel zelfs, dat Gemeente Delft voor de rechter is gedaagd.
Het onderzoek naar de moskee en haar bezoekers dateert dus van een tijd geleden. Dagblad NRC achterhaalde namelijk dat NTA in 2017 de opdracht hebben gehad om onderzoek te doen naar moskeebezoekers in meerdere gemeentes. Ook vanuit Delft kwam het verzoek tot een onderzoek. Hoe dat onderzoek eruit is komen te zien, is nooit opgeschreven en dus niet transparant. Het startsein zou via een WhatsApp-berichtje zijn gegeven.
Een vorm van onderzoek die in omliggende gemeentes aantoonbaar gebruikt is, is een vorm waarbij ‘infiltranten’ de moskeegemeenschap binnendrongen en zo gevoelige informatie achterhaalden. Doordat deze participerende observaties in alle gemeenten waar NTA onderzoek deed werd gebruikt, is het erg aannemelijk dat dit in Delft ook gebeurde. Al is daar geen sluitend bewijs voor. “NTA zegt zelf dat ze al deze onderzoeken op basis van participerende observaties hebben gedaan. Delft claimt dat het onderzoek alleen hier niet op deze manier is gegaan, maar zonder bewijs”, vertelt Maanaoui. “Ik wil ze best geloven, maar dat is op deze manier erg lastig.”
Appje
“De gemeente heeft tot nu toe nog geen uitleg gegeven hoe het onderzoek wél is gegaan. Er is opdracht gegeven aan NTA, maar zonder opdrachtbeschrijving. De opdracht is via een appberichtje gegeven. Daardoor is de opdracht nooit getoetst.” Er is volgens Maanaoui alleen maar opdracht gegeven, en achteraf niet gekeken naar hoe het onderzoek is verlopen.
Factuur
Naast dat er een appje in de bewijslasten ligt, is er ook een factuur boven water gekomen. “In de factuur staat dat NTA 164 uur veldwerk heeft verricht. Voor mij is dit eigenlijk het bewijs dat er wel degelijk participerende observaties zijn gehouden”, meent Maanaoui.
De gemeente erkent dat er onderzoek is gedaan naar de moskee en naar de bezoekers, maar houdt vol niet binnen te zijn geweest. Volgens Maanaoui is dit onmogelijk: “Al Ansaar ligt op een bedrijventerrein. Zonder binnen te komen kun je echt niks observeren, omdat er niks in de buurt is waar je anders kan werken.”
Goede band verbroken
Volgens Maanaoui was er altijd een goede band tussen de moskee en de gemeente. Er werd intensief samengewerkt nadat een aantal jongeren uit Delft naar Syrië waren vertrokken. Omdat Al Ansaar dit afkeurt, hebben zij de gemeente geholpen. Die goede band is verbroken, zeker toen het onderzoek naar de moskee uitwees dat niet alleen de bezoekers werden geobserveerd. Ook het bestuur werd in de gaten gehouden. “Wij zagen onszelf als deel van de oplossing, zij zagen ons als deel van het probleem. Dezelfde personen met wie de gemeente om de tafel zat, werden zonder dat zij het wisten geobserveerd”, vertelt Maanaoui.
Hij weet niet of de band nog te repareren is: “Er lopen daar ook veel jongeren die geen vertrouwen hebben in de overheid. De manier waarop het gaat maakt dat niet gemakkelijker. Ik had liever gehad dat wij als bestuur het rapport konden inzien, en de bezoekers konden geruststellen.” De gemeente blijft volhouden dat het bestuur van de Al Ansaar-moskee het onderzoeksrapport écht niet in mag lezen. Maanaoui: “Dan blijft er nog maar één optie over, en dat is dat we naar de rechter stappen.”