Rioolaansluiting op Delftse grachten; niet meer van deze tijd volgens de PvdA
Volgens de Delftse PvdA fractie wordt er mogelijk rioolwater geloosd in de Delftse grachten. PvdA'er Leon Hombergen en lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland vertelt aan het AD dat hij dit heeft vernomen van een betrouwbare expert. Samen met PvdA-commissielid Jan Geert van der Post trekt hij aan de bel en vragen zij de gemeente om actie te ondernemen.
Het is niet meer van deze tijd, vinden de twee: in een onbekend aantal grachtenpanden in Delft zou het rioolwater direct in de grachten worden geloosd ''en daar zit een smerig luchtje aan''. En het is al helemaal smerig als je je bedenkt dat er de laatste tijd steeds meer op het water wordt gerecreëerd, zo stellen de PvdA’ers tegen het Algemeen Dagblad.
Delftse ondernemers trekken aan de bel bij gemeenteraad over nieuwe studentenflats >
Het lozen van afvalwater is overigens volledig legaal vanuit deze panden. Dit komt doordat lozingen die plaatsvonden voordat de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (die in 1970 in werking trad) buiten de plicht vallen van een rioolaansluiting.
Maar dat neemt niet weg dat Hombergen het ‘’gewoon smerig’’ vindt. Hij erkent dat er boten door de grachten gaan met een wc aan boord, en dus dit afvalwater ook in de gracht lozen of iemand die ‘’spontaan een plasje doet in het water van het Delftse Hout’’ maar volgens Hombergen is het om die acties niet te doen.
Dode dieren
Vroeger was het lozen volgens Hombergen de normaalste zaak van de wereld. Volgens het lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland werd in de jaren ’70 en ’80 overal ontlasting geloosd. Maar Amsterdam heeft in 2018 ervoor gezorgd dat ook de Amsterdamse woonboten aangesloten werden op het riool.
Ook in Delft moet dat gebeuren, vinden de twee. Volgens Van der Post zou het lozen van ontlasting in de grachten niet alleen zorgen voor kroostgroei, maar ook omdat surfers peddelen in de grachten, er wordt gewaterfietst en omdat soms iemand zelfs een duik neemt in de gracht.
Brand op woonboot Nieuwe Plantage Delft >
Overigens blijkt bij navraag bij een peddel surfer, Marc Lamey van Sup Delft, dat hij bij zijn vele watertochtjes nog nooit een drol heeft gezien en zich niet zo'n zorgen maakt. Hij vindt dat er eerder wat gedaan zou moeten worden aan alle andere vervuiling die hij tegenkomt: afval, fietsen, paspoppen, condooms, een keer een driewieler en ook veel dode dieren.
Voldersgracht
De PvdA’ers willen dat de gemeente in kaart brengt om welke panden het precies gaat en hoeveel huishoudelijk rioolwater er in de grachten aanwezig is. ‘’Verdachte grachten’’ zijn volgens Van der Post en Hombergen de Voldersgracht en de gracht langs de Oude Langendijk.
Ze denken dat er juist in deze grachten ontlasting wordt geloosd omdat er daar panden met de achterkant naar gracht staan. Hierdoor is de kans volgens Van der Post groot dat bij een aantal van deze panden direct in het water wordt geloosd, ‘’zoals dat ook in de middeleeuwen ging’’, aldus Van der Post.
Illegale lozingen
Overigens betwist de Gemeente Delft dat er legale lozingen zouden zijn in de binnenstad. Daarbuiten zijn wel 15 locaties bekend, waar geen rioolaansluiting is, maar het water op het terrein zelf gezuiverd wordt. Daarom is het ook niet noodzakelijk om daar een riool aan te laten leggen. De gemeente Delft vertelt nog aan het AD dat als er meldingen worden gedaan, deze worden onderzocht en dat er tegen illegale lozingen wordt opgetreden.
Koningsdagkleurplaat uit Delft draagt bij aan mentale gezondheid jongeren >
De PvdA’ers vindt dat woningen die in de gracht lozen, snel op het riool moeten worden aangesloten. Wie dat moet regelen is nog onduidelijk. Van der Post legt uit dat de aansluiting op de gemeentelijke riolen een zaak is van het stadsbestuur, terwijl het oppervlaktewater weer een bevoegdheid is van het hoogheemraadschap.