Ruim 1800 kinderen van top tot teen gescand voor groot onderzoek

Op de TU in Delft worden 1800 kinderen gescand en opgemeten. Het gaat om een speciaal Europees project waarmee allerlei dingen veiliger gemaakt moeten worden. Denk aan fietshelmen, speeltoestellen en bankjes in de bushalte. 'We merkten dat we maar weinig gegevens hadden van kinderen', zegt projectleider Toon Huysmans.

In de speciale 3D-scan krijgen kinderen een soort badmuts op | Foto: Omroep West
Nathan is 11 jaar oud en woont in Den Haag. Speciaal voor de KidsCAN is hij naar de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft gekomen. 'Welkom in het KidsCANlab', zegt onderzoeker Lyè Goto die de leerling van groep 7 zo dadelijk letterlijk van kop tot teen gaat opmeten.

 

'In deze kamer hebben we de traditionele meetmethodes', zegt ze. In de vrij kleine ruimte liggen allerlei meetlinten, staat een speciale meetstoel die helemaal op maat gemaakt kan worden, er is een weegschaal en in een hoek hangt een plastic skelet.

 

Digitale 3D-scan
'Maar we hebben nog een kamer', gaat Goto verder. 'Loop maar even mee.' In die andere kamer staat een groot wit apparaat met een heel dikke deur, tientallen gaatjes verraden camera's. 'We gaan straks ook een 3D-scan van je maken.' Handen en voeten worden dan nog eens apart gescand.

 

Maar voor het zover is moet Nathan eerst speciale scankleding aan. Daarna worden op de uiteindes van zijn botten groene stickertjes geplakt. 'Dat is belangrijk, want als we de scan hebben kunnen we niet meer voelen waar je botten zitten en met die stickertjes weten we dat dan wel.'

 

1800 kinderen gemeten
'We scannen hier nu 1800 Nederlandse kinderen', zegt Toon Huysmans. Het onderzoek wordt betaald door de Europese Commissie en de opdracht komt van het Europees Norminstituut. In Spanje worden nog eens zo'n 1500 kinderen gescand.

 

'De kinderen in Spanje zijn meestal iets kleiner en hier zijn ze meestal iets groter. En dan hopen we dus te kijken wat het gemiddelde is voor een kind, maar ook vooral waar de uitschieters zitten.' Want het gemiddelde kind bestaat niet, zegt de onderzoeker en iets wat veilig is voor iemand die fors kleiner is, is ook veilig voor iemand die iets groter is.

 

Fietshelmen, zwemvesten en speeltoestellen
'Denk eens aan een fietshelm. Als die niet goed past heb je bij een val echt kans op zwaar hersenletsel. En met de gegevens uit dit onderzoek kan zo'n helm beter gemaakt worden.' Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld zwemvesten, maar ook voor speeltoestellen of bankjes in bushaltes.

 

'Natuurlijk is het een kwestie van vallen en opstaan bij het ontdekken van de wereld, maar je wilt toch proberen de gevaren met enorme impact zoveel mogelijk te voorkomen.' Als voorbeeld noemt hij de bankjes in de nieuwe bushaltes van HTM van zo'n zeven jaar geleden. Verschillende kinderen kwamen daarin vast in te zetten en moesten door de brandweer worden bevrijd. Een enkeling moest met een stuk zitting aan zijn hand worden geopereerd in het ziekenhuis.

 

Cadeaukaart van 20 euro
Er worden kinderen gescand tussen de 3 maanden en 15 jaar oud. 'We werken veel met basisscholen die dan hier komen en een rondleiding krijgen, maar we zoeken ook nog kids tussen de 11 en 15 die gewoon met hun vrienden willen langskomen', zegt Huysmans. En er is een lokkertje: aan het einde van de scan ligt er een cadeaukaart van 20 euro klaar. 'Dat is toch mooi? Je levert een bijdrage aan de wetenschap en krijgt er nog geld voor ook.'