Run op honden in coronatijd
Eindelijk een hond in huis, want ja... in deze coronatijd ben je veel thuis en heb je alle tijd om lekker naar buiten te gaan met je viervoeter. Nou, heeft u even geduld? Na een rondgang van Omroep Delft op Marktplaats, bij dierenasiels, fokkers en na een belletje met de Dierenbescherming bleek dat enorm veel mensen in Nederland dat idee hebben.
Een woordvoerder van de Dierenbescherming Nederland laat ons weten dat er in totaal zo'n 150 honden zitten. Dat is erg weinig in vergelijking met de jaren voor de corona-uitbraak. Sinds maart zien de dierenasiels een grote daling in het aantal honden. Zo zit er bij het Julialaantje in Rijswijk, waar de honden uit Delft en omgeving worden opgevangen, maar 1 plaatsbare hond.
Wachtlijsten
De hondengekte blijkt ook uit de lange wachtlijsten van de fokkers. Volgens de woordvoerder van de Dierenbescherming kunnen de wachtlijsten van de fokkers oplopen tot 1,5 jaar. Vaak zijn de nestjes van de teefjes al verkocht voordat de hond zelfs maar gedekt is. Fokker Yvon Schults van Duitse Herder kennel Van het Chainpark uit Delft beaamt dit. Eén van haar teefjes is op het moment zwanger en er staan nu al dertig mensen op de wachtlijst.
Schultz maakt zich grote zorgen om de enorme run op honden sinds de coronacrisis. De selectie voor nieuwe baasjes is heel streng. ''Mensen kunnen bij mij niet zomaar een pup kopen'', zegt ze. Yvon is bang dat mensen er niet bij stil staan dat corona vast wel een keer voorbij is en dat ze gewoon weer naar hun werk gaan en weinig tijd voor hun hond hebben. "Mensen gaan dan smoezen verzinnen om de hond terug te kunnen brengen naar de fokker en dat wil ik voorkomen. Ik wil alleen serieuze mensen die echt veel kennis hebben van het ras, daarom is mijn selectie streng."
Maatje
Mensen die niet lang willen wachten op een hond, zoeken snel op sites als marktplaats, maar daar zitten ook schimmige hondenverkopers tussen die bijvoorbeeld zwakke of zieke honden verkopen. Opvallend is ook dat de prijzen van de honden omhoog is geschoten. Zelfs honden zonder stamboom gaan al voor 1200 euro weg, terwijl je er eerder misschien 600 euro voor betaalde.
Bang dat de dierenasiels straks na de coronatijd uitpuilen is de Dierenbescherming niet. ''Mensen hebben nu veel meer tijd om aan hun huisdier te wennen en aan het dier te hechten. Het wordt nu echt een maatje en een onderdeel van het gezin, terwijl er voor coronatijd daar minder tijd voor was. En een echt maatje zet je niet zomaar aan de kant'', aldus de woordvoerder van de Dierenbescherming.