Ruzie om bot en pluk haar van Piet Hein: ‘Vertelt verhaal van heldenverering’

De Oude Kerk wil het botje en het plukje haar van Piet Hein dat nu in bezit is van het Rijksmuseum terugkrijgen. Het Rijksmuseum is niet van plan gehoor te geven aan die oproep: “Voor het Rijksmuseum zijn deze objecten van belang omdat ze het verhaal vertellen van de 19e-eeuwse cultuur van ‘heldenverering’ in Nederland, ongeacht of ze nu wel of niet van Piet Hein zijn.”
Bij renovatie van het grafmonument aangetroffen schildering van Piet Hein | Foto Oude en Nieuwe Kerk Delft

De stoffelijke resten van de zeventiende-eeuwse zeeman zouden in de 19e eeuw uit zijn graf in de Oude Kerk van Delft zijn geroofd. Of dit daadwerkelijk zo gegaan is, valt volgens het Rijksmuseum te betwisten: “Over de twee objecten bestaan nog veel vragen. Zo is niet bekend of het daadwerkelijk om menselijke resten gaat en of ze uit het graf van Piet Hein afkomstig zijn.” 

Minister van Marine
Het Rijksmuseum is daarnaast van mening dat het volledig in zijn recht staat: “Aangezien de staat tot enkele jaren geleden eigenaar was van het graf in Delft en de staat eigenaar is van de door het Rijksmuseum beheerde collectie, zijn de objecten nog altijd staatseigendom en dus nooit van eigenaar verwisseld.” Hierbij beschrijft het Rijksmuseum de geschiedenis van hoe de resten ooit bij hen terecht kwamen: “Wat wel bekend is, is dat een anonieme schenker deze objecten in 1893 heeft overgedragen aan Victor de Stuers, een van de grondleggers van het Rijksmuseum, ‘ten behoeve van deponering in de collectie van het Nederlandsch Museum’ (later opgegaan in het Rijksmuseum). Onderzoek heeft aangetoond dat deze anonieme schenker (een voormalig) Minister van Marine was.”

Waar het Rijksmuseum dit kan vertellen over hoe het botje en de pluk haar in hun bezit kwamen, zegt men dat er veel minder bewijs is voor de veronderstelde grafroof. “Er zijn bijvoorbeeld geen schriftelijke of andere bronnen waaruit kan worden opgemaakt dat er in het verleden stoffelijke resten uit het graf zijn weggenomen,” aldus het Rijksmuseum.

Onderzoek
Het Rijksmuseum zou willen onderzoeken of de stoffelijke resten daadwerkelijk uit het graf van Piet Hein komen. Achterhalen of het daadwerkelijk overblijfselen van Piet Hein zijn, zou vereisen dat de grafkist van de controversiële ‘zeeheld’ geopend wordt. Oude Kerk-directeur Nynke Graafland-van den Berg zei eerder al tegen het AD deze stap niet te willen zetten. Hiermee lijkt een impasse te zijn ontstaan. Het Rijksmuseum wil niet meewerken aan het teruggeven van resten die uit een graf in Delft zouden zijn geroofd. En de Oude Kerk wil niet meewerken aan onderzoek dat moet vaststellen waar het botje en het plukje haar daadwerkelijk vandaan komen.