‘Schieoevers / TU Delft' krijgt voorbeeldfunctie
Drie bedrijventerreinen in Zuid-Holland, waaronder ‘Schieovers / TU Delft', zijn uitgeroepen tot eerste 'Werklandschappen van de Toekomst'. De andere twee zijn ITC Hazerswoude-Dorp in Alphen aan den Rijn en bedrijventerrein Plaspoelpolder in Rijswijk. De drie terreinen maken deel uit van de eerste twaalf locaties in Nederland binnen het programma Werklandschappen van de Toekomst en zijn geselecteerd als voortrekkers van een nieuwe generatie duurzame en inspirerende werklocaties.
De komende jaren wordt op deze terreinen onderzoek gedaan en worden innovaties getest, met als doel om ze uit te laten groeien tot voorbeeldlocaties voor duurzame, groene en toekomstbestendige bedrijventerreinen in Nederland. Het uiteindelijke doel van de coalitie is dat binnen acht jaar 1.000 bedrijventerreinen in Nederland een transitie hebben ingezet naar deze visie.
Green Deal en samenwerking in Zuid-Holland
Zuid-Holland heeft als eerste provincie in 2023 een Green Deal ondertekend met Stichting Werklandschappen van de Toekomst. Deze samenwerking richt zich op de transitie naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. Met circa 600 bedrijventerreinen en 26.000 bedrijven die samen een derde van de provinciale werkgelegenheid vertegenwoordigen, speelt Zuid-Holland een cruciale rol in dit proces.
De bedrijventerreinen in Zuid-Holland zijn vaak sterk versteend en daardoor kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering, zoals hitte en wateroverlast. De vergroening van deze terreinen is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de aantrekkelijkheid als werk- en leefomgeving en voor een toekomstbestendige economie.
Een voorbeeld voor heel Nederland
Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie in Zuid-Holland, benadrukt het belang van deze transitie: "Door bedrijventerreinen te verduurzamen, versterken we niet alleen onze lokale economie en gemeenschappen, maar dragen we ook bij aan biodiversiteit en een gezonder leefklimaat. Een groen bedrijventerrein stimuleert werknemers om even naar buiten te gaan, wat goed is voor de gezondheid én productiviteit. Het is een echte win-winsituatie. De drie terreinen in Zuid-Holland vervullen een voorbeeldfunctie voor heel Nederland."
Voorbeeldfunctie en ambitie
De selectiecommissie roemt de drie Zuid-Hollandse terreinen om hun ambitie en durf om koplopers te zijn. Laurens de Lange, voorzitter van de commissie, zegt: "Deze terreinen hebben bewust gekozen voor een voortrekkersrol. Tijdens onze bezoeken hebben we inspirerende dialogen gevoerd met ondernemers en bestuurders, wat ons vertrouwen geeft in de meerwaarde van dit programma voor alle betrokkenen."
Toekomstbestendig
De urgentie voor verandering is groot. Veel bedrijventerreinen zijn niet toekomstbestendig: ze kampen met hittestress in de zomer en wateroverlast bij zware regen. Slechts 1% van de 100.000 hectare aan bedrijventerrein in Nederland bestaat uit natuur, waardoor biodiversiteit nauwelijks een rol speelt. Deze terreinen zijn vaak grauw en onaantrekkelijk, terwijl ze juist een positieve invloed kunnen hebben op zowel het milieu als de werkbeleving.
Duurzame toekomst
Het programma is een brede samenwerking tussen provincies, gemeenten, waterschappen, ondernemersverenigingen en andere stakeholders. Het doel is een toekomst waarin duurzame, groene bedrijventerreinen het nieuwe normaal zijn. Deze beweging wordt ondersteund door kennisdeling, innovatie en onderzoek. De drie geselecteerde terreinen in Zuid-Holland nemen het voortouw en willen laten zien hoe werklandschappen een positieve bijdrage kunnen leveren aan economie, klimaat en leefomgeving.