Britse mutatie coronavirus raakt school van Delftse Laurentius Stichting in Bergschenhoek
In november werd de Willibrordschool in Bergschenhoek geconfronteerd met uitzonderlijk veel coronabesmettingen, waarna beide locaties van de school hun deuren sloten. Op de school, die onder de Delftse Laurentius Stichting valt, bleek de Britse mutatie van het coronavirus zijn ronde te doen.
Onder de Laurentius Stichting vallen negentwintig scholen waarvan er twaalf gevestigd zijn in Delft. De Britse mutatie van het virus is tot zover bekend echter alleen opgedoken bij de locaties van de Willibrordschool in Bergschenhoek.
Verplicht
In november trof het virus veertig leerkrachten, leerlingen en ouders. Vijf van hen bleken uiteindelijk besmet de Britse mutatie. "Maar we weten niet wie nou met de Britse variant is besmet. Dat weet alleen de GGD. En we weten ook niets over een eventuele link met Engeland,’’ zo stelt Saskia Schenning, voorzitter van de Laurentius Stichting tegen Omroep Rijnmond.
Heb je dit al gezien: GGD Haaglanden onzeker of vaccineren al mogelijk is vanaf januari, nog geen locatie
Om daar meer over te weten te komen is de GGD Rotterdam-Rijnmond samen met het Erasmus MC een onderzoek gestart. In de tussentijd zijn de leerlingen, hun ouders, leerkrachten en eventuele huisgenoten dringend gevraagd om zich te laten testen. Meedoen is echter niet verplicht.
Onlangs kwam ook het nieuws naar buiten dat een van de leekrachten van de school onverwachts is overleden. Volgens Rijnmond was de lerares 38 jaar oud. Er wordt een uitgebreid bron- en contactonderzoek uitgevoerd onder de besmette personen en worden leerlingen, ouders en docenten gevraagd een vragenlijst in te vullen. Daarnaast is er een speciale teststraat opgezet. De school in kwestie heeft twee locaties met driehonderd leerlingen en veertig leerkrachten. Dit jaar zijn vier scholen van de Laurentius Stichting gesloten geweest in verband met het coronavirus.
Dichtbevolkt
Vooralsnog lijkt de Britse mutatie van het coronavirus niet schadelijker, maar wel besmettelijker, zo stelt hoofd-viroloog Chantal Reusken tegen de NOS. Reusken gelooft dan ook dat binnen een korte periode de nieuwe mutatie voor zal komen in de steekproeven uit verschillende regio’s.
De eerste twee gevallen van besmetting met de mutatie van het coronavirus kwamen uit Amsterdam. Bij beide was er geen enkele link gevonden met het Verenigd Koninkrijk. Volgens Reusken was dit ook zeker mogelijk, omdat er tien dagen tussen de besmettingen in zat en omdat ze beide uit Amsterdam – een dichtbevolkte stad – kwamen.
Corona-vaccin? De meerderheid van de Nederlanders staan niet te springen blijkt uit onderzoek van de TU Delft >
Misschien is het virus vervolgens verder verspreid en zo ook bij de Willibrordschool terechtgekomen, maar of dit zo is moet eerst nog maar eens blijken uit het onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC.