Sjaak Lispet is laatste ‘Delftenaar van het Jaar’

“Het is wel een verrassing”, zegt Sjaak Lispet tegen Delft Centraal-presentator Frans van Rijnswou. Toen hij een jaar eerder de Bronzen Hugo uit handen van nachtburgemeester Leo Quack ontving, kon hij niet weten dat hij de laatste was die de titel van ‘Delftenaar van het Jaar’ op zijn naam mocht schrijven.
Sjaak Lispet in Delft Centraal met presentator Frans van Rijnswou | Foto: Antoinet Bouman

“Het is in de stad wel eens vervelend, aldus Lispet, “dan loop ik daar met mijn vrouw en zeg ik de hele tijd gedag. Dan zegt zij op een gegeven moment dat het wel weer mooi geweest is.” Dat veel mensen stemden op Lispet en hem tot ‘Delftenaar van het Jaar’ 2022 maakten, verbaast daarom niet. Over de prijs die hem door zijn stadsgenoten gegund werd zegt Lispet: “Hij staat bij ons op het dressoir. Ik zie hem iedere dag. Het is een mooi beeldje en ook zwaar, helemaal van brons." Met een lach voegt hij toe: "Dus mocht ik ooit financiële problemen hebben, dan kan ik hem omsmelten.” Lispet zou dat echter niet daadwerkelijk doen. Met trots merkt hij op: “Ik ga de boeken in als de laatste.”

Lispet ontving de prijs voor het vele vrijwilligerswerk dat hij doet. Hij is ondermeer actief als voorzitter van voetbalvereniging D.S.V. Full speed en in de organisatie van Swim to Fight Cancer Delft. De prijs voor de ‘Delftenaar van het Jaar’ wordt nu niet meer uitgereikt. De verkiezing werd georganiseerd door de Delft op zondag. Het huis aan huis blad besloot in 2023 dit niet langer te doen.