Slavernijverleden nog geen vaste plek in rondvaart en -wandeling

Het slavernijverleden van Delft staat niet vooraan in de informatie die toeristen voorgeschoteld krijgen bij een rondvaart of stadswandeling. Het hangt van de individuele schipper of stadsgids af of en hoe er aandacht aan wordt besteed.

Video: Willem de Bie
 
Na een herdenkingsjaar over het Delftse slavernijverleden met een onderzoeksrapport, stadsgesprekken en een formeel excuus van de burgemeester weten we dat Delft en Delftenaren  innig verweven waren met slavenhandel. Overal in de stad zijn de sporen te zien. Dat is één van de conclusies van een rapport van het onderzoek naar Delfts slavernijverleden. Stadsgids Dick Stammes : “Inmiddels is bekend welke gebouwen er met die slavernij en VOC bewindvoerders te maken hebben gehad. Wat je ziet is dat de machten van de  bestuursleden van de stad en de bewindvoerders van de VOC ( Vereenigde Oostindische Compagnie) en de WIC ( Westindische Compagnie) waren verstrengeld. Zodat een burgemeester ook bewindvoerder was van de VOC. Die was dan ook slavenhandelaar. En we weten nu waar die gebouwen zijn, waar die contracten zijn getekend’. 

 

Rondvaart 
Het is woensdag 31 juli, half 12 als we ( verslaggevers Willem de Bie en Gitta Fleuren) langs het voormalig VOC/WIC gebouw aan de Oude Delft varen. De schipper die deze rondvaart leidt, vertelt aan de passagiers: “Dit is het gebouw van de VOC, boven de hoofdingang ziet u een beeltenis van een zeilschip”. En daarna vaart hij door naar de volgende bezienswaardigheid 

 

Gerrit Brands, rondvaartondernemer: “Of er iets over het slavernijverleden verteld wordt hangt af van de schipper. We gaan niet te diep op dingen in, want alles moet daarna ook in Engels, Duits en Frans worden vertaald. En: De ene toerist wil er niets over weten, de ander wel”. In het draaiboek staat het onderwerp niet en Brands is niet van plan de tekst aan te passen. “We laten het aan de schipper over". Wel zijn er speciale rondvaarten over het slavernijverleden georganiseerd in het afgelopen jaar. 

 

Stadswandeling 
Ook bij het Gilde, de non-profitorganisatie die stadswandelingen met gidsen verzorgt, hangt het af van de gids of er op de slavernij wordt ingegaan. Er is geen afspraak, coördinatie of regie over. Volgens coördinator Jetty Timmermans stipt elke gids het aan. “Maar verder heeft iedereen zijn of haar eigen rugzakje van waaruit geput wordt om de vele mogelijke verhalen over Delft te vertellen”. Dick Stammes, eveneens gids bij het Gilde is momenteel bezig een speciale wandeling over het slavernijverleden te ontwikkelen. 

 

De toerist die meer wil weten moet dus met een speciale wandeling of vaart mee, in het reguliere aanbod is het afwachten wat er genoemd wordt.