Slechte luchtkwaliteit: Delft nummer 4 Nederland

Het is niet goed gesteld met de luchtkwaliteit in Delft. Onderzoek van Pointer toont aan dat de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie voor stikstofdioxide en fijnstof ruim overschreden worden. Slechts drie gemeenten hebben vuilere lucht dan Delft.
Foto ter illustratie | Foto: Markus Distelrath via Pexels

Pointer, een platform voor onderzoeksjournalistiek, heeft per gemeente en buurt onderzoek gedaan naar jaargemiddelden (2022) concentraties stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. De concentraties zijn afgezet tegen wat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maximaal acceptabel is. In Delft ligt de stikstof-concentratie op 22,0 µg/m3 en de fijnstof-concentratie op 9,3 µg/m3. Ter vergelijking: De WHO-advieswaarde voor stikstofdioxide ligt op 10 µg/m3 en die voor fijnstof ligt op 5 µg/m3. Dat is ruim het dubbele van de advieswaarde voor stikstof en bijna het dubbele voor die van fijnstof. Betreft buurten in Delft staat Bedrijventerrein Voorhof onderaan als het om luchtvervuiling gaat. De minst slechte plekken in Delft zijn buurtschap Abtswoude en de wijk Schieweg-Polder.  

Top 3 in Zuid-Holland 
Boven Delft, in de top 3, staan van boven naar beneden Schiedam, Rijswijk en Ridderkerk. Allemaal gemeenten in Zuid-Holland. Aan de westkant van Rotterdam is de luchtvervuiling het ergst. Dit ontstaat door de zware scheepvaart, chemische industrie, meerdere snelwegen, dichtbevolkte gebieden en een vliegveld. Ook de uitstoot van landbouw kan hier terechtkomen.  Nergens in Nederland worden de normen van de WHO gehaald, maar de beste plekken liggen in het noorden van het land. De top tien bestaat uit de Waddeneilanden en gemeenten in Friesland, Groningen en Drenthe.  

Verhoogt risico aandoeningen 
Luchtvervuiling is de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de lucht die de gezondheid van mensen, dieren en planten kunnen bedreigen, evenals het milieu kunnen schaden. Er zijn verschillende soorten luchtvervuiling waaronder fijnstof, stikstofoxiden, zwaveldioxide en ozon. Fijnstof en stikstofdioxide zijn verreweg de meest aanwezige luchtvervuilende stoffen die ook de meeste gezondheidsschade veroorzaken. Luchtvervuiling ontstaat door verschillende emissie- en uitstootbronnen, denk hierbij aan landbouw, stoken van houtkachels, industrie, verkeer en scheepvaart. Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling verhoogt het risico op het krijgen van verschillende aandoeningen zoals longkanker, hart- en vaatziekten en COPD. Ook de kans op een beroerte is groter door luchtvervuiling.