Sloop dreigt voor popkelder: ‘Oefenruimte moet behouden blijven’
Stichting Pop Delft luidt de noodklok. Woningcorporatie Stedenlink denkt erover de ‘popkelder’, waarin de stichting oefenruimte biedt aan Delftse muzikanten, te slopen. In een brief aan de gemeenteraad vraagt Pop Delft om te zorgen dat er ruimte blijft voor de circa 70 artiesten die gebruikmaken van de oefenruimte. Gemeenteraadsleden willen aan dit verzoek tegemoetkomen. Een van hen zegt tegen Omroep Delft: “Vanzelfsprekend vinden wij dat deze oefenruimte behouden moet blijven.”
Verschillende raadsleden geven aan zeker in de bres te willen springen voor de popkelder. Zo zegt SP-fractievoorzitter Joost van der Sluis dat het voor hem ‘wel schrikken’ was toen hij zag dat sloop dreigt. Hij gaat verder: “We willen juist meer cultuur in de buurt, niet minder. De gemeente moet zich hier wat ons betreft ook voor inzetten. De SP gaat graag samen met deze muzikanten vechten voor de oefenruimte.”
Schriftelijke vragen
Ook STIP-fractievoorzitter Sophie Wentink wil dat de gemeente aan de slag gaat om oefenruimte voor muzikanten te behouden: “Deze zelfstandige oefenruimte is juist een initiatief wat wij als STIP alleen maar kunnen aanmoedigen. Al veertig jaar heeft de stichting deze oefenruimte in stand weten te houden en mensen en muziek samen kunnen brengen. Wij willen dan ook de wethouder aansporen om mee te denken over een oplossing samen met de stichting Popmuziek Delft en Stedenlink.”
PvdA-fractievoorzitter Leon Hombergen is eveneens bezorgd. Na eerdere berichtgeving van Omroep Delft én de brandbrief van Stichting Pop Delft, heeft zijn partij schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. “Kan de gemeente voorwaarden scheppen waardoor op een andere plek vervangende ruimte kan worden gevonden (indien nodig)?” vraagt de arbeiderspartij. Daarnaast hopen de sociaal-democraten dat er op de huidige locatie ruimte blijft voor muzikanten: “Kan de gemeente ervoor zorgen dat bij de eventuele herontwikkeling van deze locatie meerdere functies zoals een popfunctie opnieuw kunnen/kan worden opgenomen?”
Gezamenlijk optrekken
Ondertussen stoort Hart voor Delft-fractievoorzitter Bram Stoop zich aan de gang van zaken. Stedenlink heeft nog niet officieel besloten of het flatgebouw op de hoek van de Van Groenewegenstraat en de Van Adrichemstraat, waarin de popkelder zich bevindt, tegen de vlakte moet. Dit is nog ‘in overweging’. Stoop is van mening dat de woningbouwcorporatie hier direct met de gemeente het gesprek over zou moeten voeren: “Ze hadden dan gezamenlijk op kunnen trekken om tot een oplossing of compromis te kunnen komen. Dit is geen manier om met je huurders om te gaan. Dit buiten het feit dat er al te weinig aan popcultuur in Delft is.”
D66’er Heera Dijk voegt toe dat er gezorgd moet worden voor de culturele instituties met geschiedenis in Delft. Zo kijkt ze een stukje breder en zegt ze: “Ook Westerpop mag echt niet verdwijnen.” Daarbij wil ze dan ook pleiten voor de popkelder, die al meer dan 40 jaar oefenruimte biedt aan Delftse popmusici. Hierbij wijst ze erop dat er samen met de vrijwilligers achter de popkelder, en ook achter Westerpop, gezocht moet worden naar oplossingen: “Uiteindelijk gaat het om mensen.”
Zie ook:
Oefenruimtes muzikanten raken in de knel door dreiging sloop
Delft verliest iconisch festival: Westerpop financieel niet haalbaar
Westerpop in de problemen, komt gemeenteraad te hulp?