SP wil geld voor gratis festival: ‘Westerpop is anders dan andere’

“Als gemeenteraad kunnen we beslissen geld ergens anders weg te halen,” zegt SP- fractievoorzitter Joost van der Sluis. Hiermee wil hij proberen toch geld vrij te maken om Westerpop voort te laten bestaan. Eerder gaf de gemeente aan niet veel te kunnen doen binnen huidige regelgeving. Van der Sluis: “Daar heeft de wethouder gelijk in.” Toch hoeft dit wat Van der Sluis betreft niet te betekenen dat dit het einde van de rit is voor Westerpop. Hij wil dat de gemeenteraad uitspreekt dat het festival ‘van algemeen belang’ is en daarbij geld vrijmaakt, buiten het bestaande evenementenkader om.
Westerpop | Foto: MDJ photograpfy / Stichting Westerpop

Dit maakt de SP’er bekend op een regenachtige maandagavond, 21 oktober. Een groep belangstellenden is op komen dagen. Van der Sluis zegt: “Daar zaten onder meer vrijwilligers die gewerkt hebben voor Westerpop bij. Zij snappen niet waarom de gemeente niets lijkt te willen doen.” Dat is inderdaad te merken op de bijeenkomst. Veel bezoekers hebben het gevoel dat de gemeente meer kan doen voor Westerpop, ook als dit ten koste moet gaan van andere gemeentelijke projecten. 

‘Hier en daar schuurt het’
Van der Sluis’ plan om Westerpop toch verder te helpen, bestaat er in feite uit dat Westerpop een andere status krijgt dan andere festivals in Delft. Hierdoor is het festival dat zo’n 15.000 bezoekers per editie verwacht niet meer gebonden aan de zelfde subsidieregels als andere. Op deze manier kan er meer geld naar Westerpop, zonder dat er direct ook meer subsidie moet naar andere festivals. Vraag is dan of andere organisatoren zich daaraan storen. Van der Sluis zegt tegen Omroep Delft: “Op onze bijeenkomst waren ook andere festivalorganisatoren, zoals die van het Jazzfestival. In principe hebben die het beste voor met Westerpop, maar hier en daar schuurde het wat.”

Toch vindt Van der Sluis een aparte status voor Westerpop gerechtvaardigd. “Westerpop is toch anders dan andere festivals. Het loopt al zo lang en er komen zo veel mensen op af…” Daarbij zegt hij dat het volledig op vrijwilligers steunende festival ‘meer waarde heeft voor de stad’.

Schuiven in begroting
Overigens stelt Van der Sluis dat andere festivals ook voor meer subsidie in aanmerking zouden komen, als het aan hem lag. Hierbij deelt hij een sneer uit naar zijn politieke tegenstanders: “Maar de coalitie vindt dat te duur.”

Extra geld voor Westerpop hoopt de SP’er echter te kunnen vinden voor Westerpop. Hiervoor moet er geschoven worden in de gemeentelijke begroting. Zelf heeft hij enkele ideeën over waar minder geld naar kan. De ervaring leert echter voor Van der Sluis dat andere partijen het niet zien zitten om te besparen waar hij denkt dat dit wel kan. Hij zegt daarom: “Ik ga vragen waar anderen het vandaan willen halen en maak op basis daarvan een voorstel.” Op deze manier wil Van der Sluis proberen het mogelijk te maken Westerpop voort te laten bestaan. Eerste gesprekken in de gemeenteraad hierover zullen donderdag 24 oktober plaatsvinden. 7 november moet de begroting vastgesteld worden.

‘Nooit nooit’
Ondertussen speelt ook de vraag of de organisatie nog verder wil. De organisatie lijkt moe gestreden. SP’er Van der Sluis bevestigt dit: “Zij willen niet meer aan het dode paard van de gemeente trekken.” Hierbij merkt hij op: “Het is uiteindelijk aan de organisatie van Westerpop zelf of zij verder willen.” Hoopvol is dat het gezicht van de organisatie, René Steijger, eerder tegen Omroep Delft ‘zeg nooit nooit’ zei over mogelijke nieuwe edities van het gratis festival.