(VIDEO) Burgemeester biedt namens stadsbestuur excuses aan voor slavernijverleden Delft
De burgemeester heeft namens het stadsbestuur excuses aangeboden voor het slavernijverleden van Delft. Delft is in de zeventiende en achttiende eeuw schatrijk geworden door onder anderen de WIC en de VOC. De stad heeft hier destijds een zeer actieve rol in gehad. "Het onderzoek toont aan dat Delft nauwe banden had met de VOC en de WIC, en dat veel Delftse burgers hiervoor werkten. Ook hebben veel burgers tot slaaf gemaakten gekocht en verkocht. Alle lagen van de samenleving", aldus de burgemeester tijdens een toespraak.
Het college kreeg eerder dit jaar een onderzoeksrapport in handen waarin het volgende stond: “Delft en Delftenaren waren nauw betrokken bij de VOC en de WIC en namen zo actief deel aan het mondiale economische en maatschappelijke systeem dat slavernij mogelijk maakte en in stand hield.” Verder staat er dat “in Delft en daarbuiten tot op heden tastbare sporen te vinden die herinneren aan het Delftse slavernijverleden en het koloniale verleden.”
Ook de burgemeester haalde in haar toespraak aan dat het slavernijverleden nog altijd zichtbaar is. "De zichtbare ketenen zijn wellicht al lang niet meer zichtbaar, maar de onzichtbare ketenen zijn er nog altijd", zei ze. "Niet alleen leeft slavernij voort in de monumenten en stadsarchieven, maar ook in hoe men met elkaar omgaat. Ook in Delft."
Waarom nu excuses?
Dat er nu excuses zijn gekomen is niet heel verrassend. Op 1 juli 2020 was Amsterdam de eerste stad die excuses maakte voor het slavernijverleden. Dit deed Femke Halsema destijds namens het stadsbestuur. Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Vlissingen, Middelburg, Haarlem, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, de Nederlandsche Bank, ABN AMRO, Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander zijn daarna ook met excuses gekomen.
De directe verbintenis van Delft met de Nederlandse koloniale geschiedenis is onmiskenbaar. De vele statige grachtenpanden in de binnenstad, en de rijkversierde voorgevel van onder andere het stadhuis, herinneren aan deze geschiedenis. Veel nakomelingen van tot slaaf gemaakten wonen in de stad en dragen deze geschiedenis met zich mee. Voor deze mensen is een excuus extra belangrijk.
Hoorn
Het is niet vanzelfsprekend dat overheidsinstanties excuses maken voor deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. De gemeente van de Noord-Hollandse stad Hoorn besloot onlangs geen excuses aan te bieden. Dit terwijl bewezen is dat de stad een grote rol speelde in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Er was in die gemeenteraad geen meerderheid voor excuses.
Wat nu?
De vraag rijst wat er na de excuses komt. De burgemeester geeft in ieder geval aan dat er een monument komt, evenals een jaarlijkse herdenking.