Stichting Delft-Freiberg geeft 1350 euro aan Delftse scholieren

Afgelopen week was het feest voor veel leerlingen in Delft, want ze kregen hun middelbareschooldiploma. Voor de leerling die het best presteerden bij het vak Duits was het extra feest. Zij kregen op donderdag 11 juli een prijs van Stichting Delft-Freiberg bij het Stads-koffyhuis in Delft.
Delftse leerlingen met bestuur Stichting Delft-Freiberg | Foto: Antoinet Bouman

Stichting Delft-Freiberg was de voortzetting van de officiële door de gemeenteraad van Delft aangegane stedenband met de voormalige Oost-Duitse stad Freiberg. Henk Vonk, secretaris van de stichting zegt: “De stichting is per 31 december vorig jaar opgegeven, omdat de gemeente de relaties met alle zustersteden heeft beëindigd. Vandaag is onze laatste activiteit als stichting”.  

Vonk zegt: “Het restante vermogen van de stichting wilde wij graag geven aan een doel wat het dichts bij de stichting ligt, namelijk de Duitse taal. Daarom krijgen negen leerlingen elk vandaag 150 euro van de stichting”. Waar het oorspronkelijke idee was om de leerlingen met het beste cijfer te belonen, krijgen ook enkele leerlingen een prijs, omdat hun goede cijfers extra knap zijn in hun omstandigheden. Voorbeeld hiervan is een leerling die een dikke acht haalde, ondanks dat ze lessen miste door een chronische ziekte. 

Pabo 
Één van die leerlingen die de prijs kregen was Lieke Reitzema: “Ik had het niet verwacht eigenlijk om deze prijs te krijgen. Ook weet ik nog niet wat ik met het geld ga doen, misschien gebruiken voor de vakantie.” Over haar toekomst met het vak Duits was ze heel duidelijk: “Ik ga niet door met het Duits. Ik wil graag juf worden en daarvoor ga ik nu de Pabo volgen”.